Društvo

Nedostatak vakcina neće narušiti imunološki plan

Nedostatak vakcina neće narušiti imunološki plan
Nedostatak vakcina neće narušiti imunološki plan

BANJALUKA - Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić rekla je da prekid koji će neminovno nastati u vakcinaciji djece petovalentnom vakcinom neće značajnije narušiti kalendar imunizacije u Srpskoj.

Ona je naglasila da još ima vremena za nabavku ovih vakcina, čije su zalihe pri kraju ili ih je nestalo u pojedinim centrima u Srpskoj.

"Trenutno postoji i mogućnost vraćanja na stari kalendar što nije ništa strašno, jer su nam se djeca do prošle godine vakcinisala i bez ove petovalentne vakcine. Time bi se, ustvari, vratili unazad, tj. ostali bi bez iskoraka koji smo napravili u unapređenju imunizacije uvođenjem petovalentne vakcine", rekla je Bojanićeva.

Prema njenim riječima, petovalentna vakcina je kompaktnija i ima manje nepotrebnih reakcija, te ima imunogene benefite u odnosu na prethodnu vakcinu koja se daje kroz tri načina.

Petovalentna vakcina daje se djeci u prvoj godini sa revakcinacijom u drugoj godini i to protiv difterije, tetanusa, pertusis, hemofilus influence B /HIB/, dječije paralize.

Iako se već treći put na tender za nabavku petovaletnih vakcina nijedan dobavljač nije javio, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je danas da radi na rješavanju ove vještački izazvane krize, da bi u što kraćem roku petovalentne vakcine bile nabavljene.

"Roditeljima poručujemo da nema mjesta panici i da će Fond uložiti maksimalne napore da nijedno dijete ne bude oštećeno", saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije