Društvo

Opustjela sela ožive samo za praznike

Opustjela sela ožive samo za praznike
Foto: N.N. | Neimaština i beznađe opustošili sela

SANSKI MOST - Sela s hrvatskim življem koja pripadaju župi Stara Rijeka i smještena su u podnožju Majdanskih planina, između Sanskog Mosta i Ljubije, potpuno su opustjela u poslijeratnom periodu i sada ih nastanjuje svega 59 stanovnika i to mahom starijih mještana.

Prema riječima lokalnog župnika Ivice Matića, u najbolja vremena, u nekoliko ovdašnjih sela živjelo je preko 1.500 mještana.

Župnik Ivica Matić
Župnik Ivica Matić

"Ono što nije učinio rat, uradile su poslijeratne okolnosti, ekonomska neimaština i beznađe, zbog čega su ljudi bili primorani da napuste ove prostore u potrazi za egzistencijom i boljim životom. Sada imamo sela u kojima doslovno niko ne živi, kao što je Briševo, gdje se poslije rata nije vratio niti jedan mještanin", istakao je Matić.

On je naveo da najveći broj prijeratnih žitelja danas živi u Republici Hrvatskoj ili nekoj od zapadnoevropskih zemalja i samo za vrijeme praznika ili godišnjih odmora posjećuju rodni kraj. 

Matić kaže kako su ostali mahom stariji ljudi, tako da se broj stanovnika, iz bioloških razloga, iz godine u godinu smanjuje. 

Stara Rijeka je danas komunikacijski izolovana, a putni pravci koji je povezuju s ostatkom svijeta su u katastrofalnom stanju i loše se održavaju. Ovdašnja sela nemaju ambulantu, poštu, školu, pa čak ni trgovinu, što preostalim mještanima predstavlja ogroman problem. 
Zanimljivost je kako je župa u poslijeratnom periodu podijeljena međuentiteskom linijom razgraničenja, pa se dijelovi sela nalaze i u jednom i u drugom entitetu. 

Matić kaže kako je ova podjela najočitija kada se radi o mjesnoj crkvi u Staroj Rijeci, koja se nalazi na teritoriji Federacije BiH, a ostatak sela u Republici Srpskoj. 

Veliki problem na ovom području su i minska polja zaostala iz perioda rata, pa su tako na brojnim mjestima, često neposredno uz lokalne puteve i kuće, mogu vidjeti znakovi koji upozoravaju na opasnost od mina.

Matić kaže kako ima tek nekolicina učenika, što je najočitiji dokaz demografske pustoši na ovim prostorima.
Iako je ova župa, kako kaže, u prošlosti preživjela brojne ratove i razaranja, čini se kako je sadašnje iskušenje najteže u njenoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije