Društvo

"Nema mjesta panici zbog vakcine"

"Nema mjesta panici  zbog vakcine"
"Nema mjesta panici zbog vakcine"

SARAJEVO, BANJALUKA - Vakcinacija antitetanus vakcinom obustavljena je u Kantonu Sarajevo samo iz predostrožnosti, i roditelji nemaju razloga za paniku jer će analize najvjerovatnije pokazati da vakcine nemaju veze sa zdravstvenim stanjem učenika Srednje medicinske škole.

Ovo su danas potvrdili u zavodima za javno zdravstvo FBiH i Kantona Sarajevo, nakon što je dan prije 13 djece zatražilo ljekarsku pomoć zbog povišene temperature, vrtoglavice i mučnine, nakon što su primili navedenu vakcinu.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, kazala je da u navedenom slučaju nije bilo objektivnih pokazatelja koji bi se mogli povezati sa primanjem vakcine.

"Kantonalni zavod će provoditi dalje mjere koje su potrebne. Radi se o vakcini koja je kod nas do sada upotrijebljena u količini od 25.000 doza, kontroliše se redovno i hladni lanac je u potpunosti ispoštovan", kazala je Ravlija.

Snježana Balta, direktor Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kazala je da je vakcinacija prekinuta samo da bi se izbjegla panika roditelja i djece.

"Iskustvo nas koji tolike godine radimo sa vakcinama, sa istim proizvođačima, govori nam da su to sigurne vakcine koje su na listi Svjetske zdravstvene organizacije. U ovom trenutku ne mogu reći da li će se raditi neka ispitivanja ove vakcine jer je to stvar federalnog nivoa", kazala je Balta.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS je saopšteno da se u RS ne koristi vakcina proizvođača Imunološki zavodi Zagreb kao u FBiH, već Instituta za virusologiju "Torlak" Beograd.

Muamera Šehić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je da se u srijedu u ovu ustanovu javilo ukupno 19 učenika, od kojih je šestoro zadržano na liječenju.

"Njih šestoro su van životne opasnosti i njihov oporavak teče uspješno", kazala je Šehićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije