Društvo

Nema novih slučajeva bolesti plavog jezika

Nema novih slučajeva bolesti plavog jezika
Nema novih slučajeva bolesti plavog jezika

BANJALUKA - Na području Republike Srpske u posljednjih 20 dana nema novih slučajeva bolesti plavog jezika i očekuje se da tako i ostane s obzirom da nastaje zima kada je smanjena aktivnost komaraca, koji su prenosioci ove bolesti, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radmila Čojo izjavila je Srni da su ranije evidentirana četiri žarišta na području grada Trebinja, te da je Ministarstvo formiralo stručni tim za epizootiološki nadzor pojave bolesti plavog jezika. 

"Stručni tim je dužan da utvrdi da li su izvršene sve stručne mjere pri prvoj pojavi sumnje i potvrde postojanja bolesti plavog jezika na određenom epizootiološkom području, moguće izvore bolesti, moguće puteve širenja bolesti, uspješnost nadzora nad kretanjem životinja, brojnost farmi i životinja na ugroženom i zaraženom području i drugo", napomenula je Čojo. 

Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić rekao je Srni da je bolest plavog jezika virusnog karaktera i da se brzo širi.

"Imajući u vidu da nemamo novih slučajeva, znači da se bolest sporadično javlja. Očekujemo da bolest neće preći na područja koja su sa daleko većim procentom životinja koje su podložne obolijevanju", istakao je Nedić. 

On je poručio da svaka promjena zdravstvenog stanja životinje treba da bude prijavljena veterinarskoj službi, jer je vrlo teško da farmer razlikuje da li je riječ o plavom jeziku ili nekoj drugoj bolesti. 

Nedić je podsjetio da su pozitivni nalazi na bolest plavog jezika utvrđeni kod nekoliko slučajeva na području Trebinja i u Neumu u FBiH. 

On je napomenuo da se ova bolest pojavljuje enzootski u Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj, te da su ljetos, nakon 12 godina, prvi slučajevi bolesti evidentirani i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije