Društvo

Nema opravdanja za hladnoću u školi

Nema opravdanja za hladnoću u školi
Nema opravdanja za hladnoću u školi

BANJALUKA - Problemi sa distributerom toplotne energije, manjkav i nedorečen ugovor, sudski postupci i bilo koji drugi razlozi ne mogu biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja učenika i nastavnog procesa uopšte, upozoreno je juče iz Institucije ombudsmana za djecu RS povodom činjenice da je 870 djece u OŠ "Sveti Sava" u Brodu i sedmi dan nastavu pohađalo bez grijanja.

"Alternativa se mora naći kako bi nastavni proces uopšte mogao da se odvija u uslovima definisanim standardima u ovoj oblasti", naglasio je Zlatoljub Mišić, zamjenik ombudsmana za djecu RS.

Branko Gojković, direktor škole, takav ishod očekuje do kraja sedmice. Kaže da je svjestan situacije u kojoj se nalazi škola i odgovornosti koja je na njemu, kao direktoru, i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kao resornom tijelu.

"Imamo obećanja od resornog ministarstva da ćemo do kraja sedmice početi s grijanjem, nakon kupovine 50 konvektorskih radijatora. To nije trajno rješenje, ali je u ovom trenutku nužno i jedino kako bi se situacija u što skorijem roku vratila u standardne tokove", rekao je juče Gojković.

Dodaje da je od 2015. godine imenovan za direktora i da je zatekao ovakvo stanje, mimo svih očekivanja. Svjestan je i da, kako tvrdi, roditelji imaju pravo da traže odgovornost u ovakvoj situaciji.

"Od 2015. godine sam nekoliko puta pokušao razgovarati sa dobavljačem grijanja o izmjeni nelogičnog ugovora. Takođe, uplatili smo oko 60.000 KM od ukupnog duga", napominje on.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS podsjećaju da su upoznati sa situacijom i da nastoje što prije pronaći rješenje da se nastavni proces može odvijati u predviđenim uslovima.

Podsjetimo, tadašnja direktorica škole, koja je penzionisana, prije četiri godine potpisala je sa Samostalnom zanatsko-trgovinskom radnjom "Tešanović" iz Broda ugovor o isporuci toplotne energije na deset godina, po cijeni od 3,20 KM po kvadratnom metru na 5.500 m2 površine ustanove. Zbog dugovanja od 150.000 KM, ovo je preduzeće prekinulo isporuku grijanja školi.

Dražen Tešanović, ispred ovog preduzeća, tvrdi da škola treba da izvrši obaveze kako bi nastavili s grijanjem, dok će epilog spora potražiti pred Okružnim privrednim sudom u Doboju, s odštetnim zahtjevom od 726.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije