Društvo

Nema ravonpravnosti bez muške podrške

Nema ravonpravnosti bez muške podrške
Nema ravonpravnosti bez muške podrške

BANJALUKA - Suštinska primjena rodne ravnopravnosti nije moguća bez aktivnog uključivanja i podrške muškaraca, naročito onih koji kreiraju javno mnjenje i utiču na donošenje odluka, rečeno je na radnom sastanku u organizaciji Džender centra - Centra za ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske.

Direktor Džender centra Mirjana Lukač rekla je da su na radni sastanak, održan povodom obilježavanja "Sedmice muškaraca, mladića i dječaka u Republici Srpskoj", pozvani muškarci predstvnici političkog i javnog života, civilnog društva, medija, akademske zajednice da bi prisustvom i aktivnom diskusijom podržali akcioni plan za unapređenje uloge muškaraca u dostizanju rodne ravnopravnosti koji Džender centar priprema. 

"Akcioni plan predviđa stratešku pomoć muškaraca. Ako muškarci nisu naši strateški partneri ili partneri u bilo kojem obliku društvenog života ne možemo ništa postići", rekla je Lukačeva Srni nakon današnjeg sastanka u Banjaluci. 

Službenik za socijalnu inkluziju u Jedinici za promociju ravnopravnosti polova u Misiji OEBS-a Maja Barišić rekla je da su tokom ove godine rađeni i treninzi za lokalne timove za izradu lokalnih akcionih planova za ravnopravnost polova. 

Ona je naglasila da su mnoga pitanja značajna i za same muškarce u promociji ravnopravnosti polova, jer je prioritet često stavljen na pitanja žena. 

Na radnom sastanku povodom obilježavanja "Sedmice muškaraca, mladića i dječaka u Republici Srpskoj" razgovarano je i o unapređenju položaja muškaraca i mladića u oblastima kao što su zaštita i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja, odgovorno roditeljstvo, zaštita na radu, sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja, te drugim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije