Društvo

Neophodno osnovati fond za povratak u FBiH

BANJALUKA - U Federaciji BiH /FBiH/, odnosno u opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, u kojima su Srbi većina, neophodno je osnovati fond za povratak, da bi taj proces bio održiv i da bi bio poboljšan kvalitet života povratničke populacije, saglasni su predstavnici Srba.

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović ističe za Srnu da postoje mogućnosti i preduslovi za formiranje ovog fonda.

On ocjenjuje  da je formiranje fonda potrebno, jer je sadašnja situacija za povratničku populaciju neizdrživa.

Mihajlović napominje da je Vlada Srbije donijela odluku o otvaranju konzulata u Drvaru, što bi za sve Srbe u ovom mjestu, Glamoču i Bosanskom Grahovu bilo veoma značajno.

"Uz konzulat u Drvaru,  potrebno  je otvoriti i kancelariju Vlade Republike Srpske, čime bi formirali administartivni centar srpskih povratničkih opština, a nakon toga i fond za povratak“, navodi  Mihajlović za Srnu.

Prema njegovim riječima, vlade Srbije i Republike Srpske na godišnjem nivou izdvajaju značajna sredstva za finansiranje nevladinih udruženja u povratničkim opštinama.

"Kada bi formirali fond za povratak, ta sredstva bi bila usmjerena i na neke druge projekte važne za poboljšanje kvaliteta života i održivost povratka. Želimo da sav novac usmjerimo u otvaranje novih obrazovnih ustanova i radnih mjesta“, pojašnjava Mihajlović.

Dio novca bio bi usmjeren i u otvaranje regionalne bolnice za Srbe iz povratničkih opština, ali i otvaranje institucija kulture.

"Time bi povratak u ove  opštine postao održiv i bili bi stvoreni uslovi da se naši zemljaci, koji sada žive širom svijeta, vrate na prijeratna ognjišta. Nadam se da ćemo istrajati u nastojanjima da ovaj fond bude formiran", zaključuje  Mihajlović.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić smatra da je formiranje fonda za povratak neophodno, jer su Srbi u Federaciji BiH na marginama svih događanja.

"Intenzivno treba raditi na rješavanju ovog pitanja. Veliku pomoć  mogu nam pružiti i vlade Srpske i Srbije, kao i naši ljudi u dijaspori", kaže Makić Srni.

On podsjeća da povratnici žive u veoma lošim  uslovima i da ima mnogo porodica koje čekaju na obnovu kuća.

"Mnogo više novca izdvaja se za povratak Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku, nego Srba u Federaciju BiH. Moramo učiniti sve da vratimo ljude na prijeratna ognjišta i obezbijedimo im kvalitetan život“, zaključio je Makić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije