Društvo

Nevrijeme ostavilo hiljade kuća bez struje

Nevrijeme ostavilo hiljade kuća bez struje
Nevrijeme ostavilo hiljade kuća bez struje

BANJALUKA, SARAJEVO - Snježni pokrivač, koji je zabijelio viša područja u BiH, obradovao je mališane i zaposlene na skijalištima, ali je pahuljama u više bh. opština prethodio jak vjetar, koji je prouzrokovao kvarove na elektromreži i time bez struje ostavio hiljade domaćinstava.

Ski-staza Babanovac na Vlašiću od danas je bijela, a snijega ima i na Jahorini, u Kupresu, Kneževu/Skender Vakufu, širom Mrkonjić Grada i Ribnika, te Prijedora, kao i u brojnim ostalim opštinama.

Padao je i u nižim područjima, uključujući i grad Sarajevo, kao i Banjaluku, u kojoj se, ipak, nije zadržao. Srećom, jeste na planinama.

"Na Jahorini je počeo da pada snijeg, a po prognozama, visina snježnog pokrivača mogla bi narednih dana da dostigne i 30 centimetara", kaže Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru "Jahorina".

Većina vozača snijegu se nije obradovala, jer se, kako su saoštili iz Auto-moto saveza RS, vozi po mokrim i klizavim kolovozima.

Štaviše, za danas je bilo izdato i narandžasto upozorenje za jak, na momente olujan vjetar, a odnosilo se to, između ostalog, na banjalučko, fočansko i trebinjsko područje.

Vjetar je i nagovijestio snježne padavine, te je danas ujutru prouzrokovao brojne kvarove na elektromreži na području Novog Grada, pa su tako ekipe "Elektrodistribucije" sanirale kvar na dalekovodu Blatna, kao i na više dalekovoda u podgrmečkom dijelu opštine.

Takođe, desetak sela na području Prijedora bilo je bez struje zbog kvara na trafo-stanicama izazvanog olujnim nevremenom.

"Bez napona je bilo oko 60 trafo-stanica u selima Dragotinja, Jutrogošta, Marini, Malo i Veliko Palančište, Božići, Jelovac, Donja Marićka, Donji Petrov Gaj, Gornji Petrov Gaj i Kamičani", potvrđeno je u "Elektrodistibuciji" Prijedor, odakle su naglasili da su ekipe bile na terenu.

Kako su dodali, uglavnom su u pitanju kvarovi nastali padanjem stubova, mahom drvenih, ili padanjem rastinja po žicama.

U Bijeljini je danas oko sedam časova zbog olujnog nevremena bez struje ostalo čak 2.500 potrošača, a radnici "Elektro-Bijeljine" odmah su izašli na teren, kako bi sanirali sve kvarove na elektroenergetskim postrojenjima.

Slobodan Đalamić, portparol "Elektro-Bijeljine", potvrdio je da su radnici za samo dva sata uspjeli da urade najveći dio posla.

Gradska uprava u Bijeljini upozorila je na maksimalan oprez zbog padavina i sugerisala građanima da preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena. Svim nadležnim službama u gradu naložena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.

Isto tako, zbog pogoršanja vremena, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, izdao je nalog Zimskoj službi da bude u pripravnosti, i da po potrebi interveniše i prije zvaničnog početka rada - 15. novembra.

Prema mjerenjima danas u osam časova, najhladnije je bilo u Novom Gradu, Drvaru i na Bjelašnici, gdje je izmjereno šest stepeni iznad nule. U isto vrijeme, u Banjaluci je bilo devet, u Sarajevu 13, a u Mostaru 18 stepeni Celzijusovih.

Kada je prognoza u pitanju, danas se očekuje kiša, a u višim područjima će biti susnježice i snijega. Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, potvrdio je da se sutra poslijepodne očekuje postepeni prestanak padavina.

"U dane vikenda i tokom naredne sedmice očekuje se suho i stabilno vrijeme, a iz dana u dana očekuje se postepeni porast dnevnih temperatura i sve više sunčanog vremena, naročito početkom naredne sedmice", poručio je Hadžismajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije