Društvo

Nevrijeme stvorilo probleme širom BiH

Nevrijeme stvorilo probleme širom BiH
Nevrijeme stvorilo probleme širom BiH

BANJALUKA - Kiša koja je padala cijelu sedmicu i snijeg koji je padao u srijedu i četvrtak prouzrokovali su brojne probleme, kako mještanima tako i vozačima uglavnom u višim i planinskim dijelovima zemlje.

Tako, zbog drveća koje je pod težinom snijega palo na žice dalekovoda, oko 300 domaćinstava na području opština Han Pijesak i Sokolac u petak nije imalo struju u svojim domovima.

Dežurne ekipe "Elektrodistribucije" Han Pijesak su u petak radile na otklanjanju kvarova, a do zaključenja ovog broja nismo saznali da li su kvarovi sanirani i da li je snabdijevanje električnom energijom ponovo uredno.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS visina snijega u ovom mjestu mjerena u petak iznosila je 45 centimetara.

Inače, ni situacija na putevima nije bila idealna, pogotovo na prevojima preko Romanije, pa su iz Auto-moto saveza RS vozačima skrenuli pažnju da na put ne kreću bez zimske opreme bez obzira na to što njeno posjedovanje zakonski nije obavezno.

Iz Bosanskohercegovačkog AMK-a upozoravaju na opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, a posebno na putnim pravcima Sarajevo - Foča, Bugojno - Kupres, Bugojno - Novi Travnik i Crna Rijeka - Jajce.

U Brčko distriktu u četiri mjesne zajednice zbog kiše je poplavljeno više od 200 domaćinstava, a pripadnici Civilne zaštite neprekidno su bili na terenu i pratili situaciju.

Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u brčanskoj vladi, kazao je da veliki problem predstavljaju vodotoci rijeka Tinja i Brka, koji nisu u potpunosti sanirani, kao i začepljena kanalizaciona mreža.

Prema posljednjim informacijama koje su stigle iz Civilne zaštite u petak, voda se postepeno povukla, ali su dva mosta koja služe domaćinstvima uz rječicu Maočanku za pristup do glavne saobraćajnice ostala oštećena.

Na Čemernom, na kojem je palo oko 30 centimetara snijega glavna, cesta je očišćena još u četvrtak, međutim, kako su pojedini mediji prenijeli, putevi do kuća nisu i do domaćinstava se teško dolazilo, pa je nekoliko porodica ostalo blokirano.

Prognoze meteorologa kažu kako nas u narednim danima i dalje očekuju padavine, a za subotu su u sjevernim područjima BiH najavljeni grad i grmljavina, kao i obilnije padavine u Semberiji i Podrinju.

Visina snijega u cm

Bjelašnica                                 87 cm

Vlašić                                       50 cm

Han Pijesak                            45 cm

Čemerno                                  30 cm

Kneževo/Skender Vakuf         25 cm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije