Društvo

Nezadovoljni stambenim zbrinjavanjem

DOBOJ - Predstavnici udruženja lica koja su izbjegla ili su raseljena iz Federacije BiH izrazili su danas u Doboju nezadovoljstvo dinamikom rješavanja njihovog stambenog pitanja.

Na sastanku o rješavanju stambenih pitanja značajnih za izbjegla, raseljena lica i povratnike učestvovali su predstavnici ministarstava za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i BiH, te republičkih i regionalnih udruženja ove kategorije stanovništva u Srpskoj.

Predsjednik Izvršnog odbora Republičkog saveza za izbjegla i raseljena lica Uroš Nedić rekao je da je sastanak iniciran nezadovoljstvom brzinom rješavanja stambenog pitanja ove populacije, te da će zaključke dostaviti Vladi Srpske.

Ranko Lale, potpredsjednik Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih lica i povratnika Republike Srpske, ukazao je na lošu realizaciju projekta zbrinjavanja ljudi čije stanje su dodatno pogoršale nedavne poplave.

Gojko Stević, član Regionalnog udruženja za izbjegla, raseljena lica i povratnike regije Doboj, na današnjem sastanku aktuelizovao je problem alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica, koji su smješteni u Domu penzionera u Doboju ili plaćaju smještaj kod privatnih lica.

"Vlada Republike Srpske refundira samo 50 KM po domaćinstvu, dok se za preostali iznos do 150 ili 200 KM, koliko iznosi prosječna kirija u Doboju, lica moraju sama snaći", izjavio je Stević.

On kaže da legalizacija placeva i objekata u izbjegličkim naseljima još nije izvršena, iako su preduzete neophodne radnje.

"Do daljeg čekamo odluku Skupštine grada o načinima prenosa vlasništva nad zemljom", poručio je Stević.

Savjetnik u kabinetu zamjenika ministra za ljudska prava BiH Dragana Bojević rekla je da je ova institucija u stalnom kontaktu sa stranim predstavnicima i organizacijama, ali da je njihova uloga samo koordinirajuća.

Rukovodilac Odsjeka Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Doboju Jovo Jović ocijenio je današnju diskusiju "konstruktivnom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije