Društvo

Na rafama i jeftiniji hljeb

 Na rafama i jeftiniji hljeb
Na rafama i jeftiniji hljeb

BANJALUKA, TREBINJE - Hljeb posavac od 600 grama, koji u većini prodavnica i pekara košta između 1,20 i 1,30 KM, u pojedinim banjalučkim radnjama može da se kupi i po cijeni ispod marke.

Da li će ovakvo stanje, koje je obradovalo potrošače, izazvati lančanu reakciju, pitanje je na koje proizvođači peciva nerado odgovaraju, ali u Udruženju pekara RS priznaju da je zaista moguće pazariti i znatno jeftinije hljebove, a da je na građanima da odluče koje će pazariti.

Bilo kako bilo, "Nezavisne" su se uvjerile da u jednoj od trgovina u naselju Lauš posavac od 600 grama može da se kupi i za 0,85 maraka. To, međutim, nije usamljen primjer.

"Posavac od 600 grama kod nas košta od 0,89 do 1,25 KM", kazali su nam u trgovini u naselju Lazarevo, a u kojoj dobar dio Banjalučana obavlja nabavke za svoja domaćinstva.

I Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da već duže vrijeme u pojedinim trgovinama u Banjaluci može da se kupi hljeb od kilograma koji košta 1,40, što, kako je dodao, znači da 600 grama košta između 0,80 i 0,90 KM.

"To je vrlo kvalitetan hleb. I ja ga kupujem", priča nam Petrović, koji je dodao da bi i ostali pekari trebalo da razmisle o tome da li su njihove cijene previsoke, jer je, kako ističe, hljeb u Srbiji znatno jeftiniji nego kod nas.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor, kaže da u ovom gradu hljeb košta već od marku, ali da ima i nižih cijena, s tim što je u takvim slučajevima i gramaža manja od standardnih 600 grama.

Nedeljka - Neška Ilijić, izvršni direktor Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kaže da hljeb u ovom gradu košta od marku do 1,30 KM.

"Hljeb bi trebalo da pojeftini u svim pekarama, jer je pojeftinio i proces proizvodnje time što su pale cijene nafte", navodi Ilijićeva.

Sa druge strane, Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, izražava sumnju u način poslovanja onih pekara čije su cijene hljeba niže.

"Ili smo mi bezobrazni pa imamo visoke cijene, ili kod njih nešto nije u redu. Hoću da vidim matematiku po kojoj je neko napravio tako jeftin hljeb", naveo je Trivić.

Postepen pad cijena

Po njegovim riječima, pad cijena kod pojedinih pekara bio je postepen.

"Bilo je negdje da hljeb košta marku, a sad su spustili i tu cijenu. Ima dovoljno hljeba i jednog i drugog, pa kupac bira koji će da kupi. Čak mislim da neki prave i 500 grama hljeba po cijeni od 60 feninga, i stvar je svakoga da donese odluku kakav proizvod pravi i po kojoj cijeni prodaje", naveo je Trivić.

"Nezavisne" su uspjele da stupe u kontakt sa jednim od proizvođača čiji je hljeb znatno jeftiniji nego kod drugih, ali nam je on poručio da ne želi da navodimo njegovo ime, niti ime pekare čiji je vlasnik. Pritom je, između ostalog, ustvrdio da je riječ o marketinškom, kratkoročnom potezu, te da u taj iznos nije uračunata marža proizvođača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije