Društvo

Nezavisne u posjeti gradilištima na autoputu: Rade punom parom, nema kašnjenja

Nezavisne u posjeti gradilištima na autoputu:  Rade punom parom, nema kašnjenja
Nezavisne u posjeti gradilištima na autoputu: Rade punom parom, nema kašnjenja

DOBOJ - Radovi na autoputu Banjaluka - Doboj u punom su jeku, a oko 150 bagera, kamiona i mašina prosijecajući trasu dnevno iskopa oko 35.000 kubika zemlje.

Oko 330 radnika, među kojima je 30 inženjera i raznih stručnjaka, trenutno je uglavnom angažovano na zemljanim radovima, iskopima i nasipima autoputa dugog 36 kilometara, čija je vrijednost 180 miliona evra.

"Dnevno trenutno radimo oko 35.000 kubika iskopa i oko 10.000 kubika nasipa. Još dva kilometra fale da čitava dionica bude očišćena. Iz Prnjavora prema Doboju šest kilometara autoputa je otvoreno, a očišćeno oko 14 kilometara", rekao je Edvard Režonja, projekt menadžer radova na autoputu, gdje je najveći intenzitet u mjestu Johovac, nadomak Doboja, koje smo juče posjetili.

Iako su u početku malo kasnili, firma "Granit" iz Makedonije, koja je s "Integral inženjeringom" dobila posao izgradnje autoputa,  intenzivno je počela s radovima iz pravca Prnjavora prema Doboju, a kako kažu u "Integralu" rokovi neće biti pomjerani.

Što se tiče planova  za ovu godinu, oni se uglavnom odnose na zemljane radove, koji podrazumijevaju oko četiri miliona kubika iskopa i tri miliona kubika nasipa, te početak izgradnje mosta preko rijeke Bosne.

"Sve ide u skladu s onim kako smo planirali i zasad nema problema, a bilo ih je u junu jer je bilo dosta kiše", kazao je Režonja.

Krajem ovog mjeseca počeće i utemeljenje mosta preko rijeke Bosne, što podrazumijeva bušenje zemlje za stubove, i to na dubinu od devet do 16 metara.

"Ovakvom dinamikom svi rokovi će biti ispoštovani i u novembru 2015. godine put će biti u funkciji", kazao je Režonja.

On ističe da će od početka avgusta pa do oktobra na radovima biti angažovano još oko 400 ljudi, koji će u potpunosti očistiti trasu, izgraditi nasipe i pripremiti autoput za sljedeću godinu, kada se kreće s izgradnjom tampon zona, podvožnjaka, nadvožnjaka i lokalnih puteva.

Nemanja Mutić, inženjer "Integral inženjeringa", kaže da im vrijeme trenutno  ide na ruku te da rade planiranom dinamikom i da ne bi trebalo da bude većih problema.

Pored radova na autoputu Banjaluka - Doboj, juče smo posjetili i radove na trasi puta preko prevoja Čemerno, koji će za saobraćaj biti otvoren najkasnije u prvoj sedmici avgusta.

Ovu trasu puta nedavno je obišao i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je istakao da su radovi na toj dionici izvođeni u veoma teškim uslovima i vremenina, ne samo prirodnim, već i ekonomsko-socijalnim, zbog čega će ovaj projekat imati ogroman značaj za RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije