Društvo

Niže cijene za oko 300 lijekova u RS

Niže cijene za oko 300 lijekova u RS
Niže cijene za oko 300 lijekova u RS

BANJALUKA - U Republici Srpskoj od danas je oko 300 lijekova, koji se nalaze na listi za izdavanje na recept Fonda zdravstvenog osiguranja, jeftinije u prosjeku za oko 14,5 odsto.

Jedan od najpropisivanijih lijekova sa Liste B "kvinakril" od 20 miligrama koji se koristi za povišen krvi pritisak, od danas je jeftiniji za 44,6 odsto, što znači da će osiguranici za ovaj lijek plaćati participaciju četiri KM, umjesto dosadašnjih 7,2 KM.

Osim ovoga, smanjene su, između ostalih, cijene lijekova za srčana oboljenja, dijabetes tipa dva, osteoporozu, depresiju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, za povišen očni pritisak i drugi.

U Fondu ističu da su u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspjeli da snize cijene za oko 37 generičkih lijekova, od ukupno 215 na listi, odnosno više od 1.300 lijekova komercijalnih naziva koji su zastupljeni na listi.

Ovo je već treći put u protekle dvije godine da Fond uspijeva da u pregovorima sa farmaceutskim kućama snizi cijene lijekova na recept.

Iz Fonda podsjećaju da je i prošle godine oko 400 lijekova komercijalnih naziva sniženo u prosjeku za oko 17 odsto.

Trošak Fonda za lijekove na recept u prošloj godini iznosio je oko 66,9 miliona KM i manji je za oko devet odsto u odnosu na 2012. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije