Društvo

Njemačka traži medicinske sestre i tehničare u BiH

Njemačka traži medicinske sestre i tehničare u BiH
Njemačka traži medicinske sestre i tehničare u BiH

SARAJEVO - Medicinske sestre i tehničari mogu se do 14. septembra prijaviti na novi konkurs u okviru projekta za posredovanje pri zapošljavanju medicinskih radnika u Njemačkoj.

Svi kandidati biće pozvani na razgovor, a o mjestu i vremenu biće naknadno obaviješteni, saopšteno je iz Njemačke razvojne agencije u BiH /GIZ/.

Više informacija kandidati mogu naći na veb stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja u partnerstvu sa GIZ-om i Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje realizuje "Tripl vin" projekat.

Od početka projekta 2012. godine do danas uspješno je posredovano oko 400 medicinskih sestara i tehničara za različite poslodavce u Njemačkoj.

Koordinator projekta Džejna Hurtić ističe da projekat omogućava veću sigurnost u procesu, jer nudi sistemsko i posredovano zapošljavanje i praćenje, što znači da su sa kandidatom u kontaktu od prijave na konkurs, do njihove pune integracije u njemačko društvo.

"U tom periodu kandidat ima punu podršku u pripremi, odlasku i integraciji u novu sredinu. Kandidate pripremamo kroz besplatne jezičke, stručne i orijentacione kurseve, nakon čega slijedi pomoć pri spajanju sa poslodavcima u Njemačkoj i sklapanju ugovora o radu, kao i ranoj integraciji", rekla je Hurtićeva.

Vođa projektnog tima Njemačke savezne agencije za zapošljavanje Volfgang Dik kaže da je uloga Agencije koju predstavlja pronalaženje adekvatnih poslodavaca u Njemačkoj.

"Ova agencija sarađuje isključivo sa onim poslodavcima koji ispunjavaju određene kriterije, kao što su korektna i redovna plata za medicinsko osoblje, korektni uslovi rada, te onima koji preduzimaju procedure za priznavanje stranih diploma. Osim toga, sprovodimo procedure imigracije i intervjua za svakog kandidata prije nego što dođe u Njemačku", rekao je Dik.

Projekat "Tripl vin" poštuje kodeks ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije, te regrutuje stručno osoblje iz oblasti zdravstvene njege, samo u domenu gdje zvanično postoji višak radne snage. U BiH to je slučaj sa medicinskim sestrama i tehničarima.

Doktori i drugo visokoobrazovano medicinsko osoblje, kojeg u BiH nema dovoljno, ne mogu se prijavljivati za posredovano zapošljavanje u Njemačkoj.

Projekat se istovremeno provodi u Srbiji i Filipinima, gdje je, takođe, registrovan višak stručnog osoblja iz oblasti zdravstvene njege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije