Društvo

Novinari traže brže dostavljanje podataka

Novinari traže brže dostavljanje podataka
Novinari traže brže dostavljanje podataka

BANJALUKA - Rok od 15 dana za prosljeđivanje odgovora iz institucija i ustanova na upit novinara za potrebnim informacijama treba da bude kraći, kazali su u srijedu novinari iz BiH povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama.

"Potrebno je smanjiti taj period, kao i uvesti kaznene mjere za nedostavljanje informacija", smatraju u Klubu novinara Banjaluka.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, smatra da je potrebno, kao što su to uradili u Srbiji, uvesti povjerenika za informacije od javnog značaja kao samostalan i nezavisan državni organ.

Faruk Vele, glavni i odgovorni urednik "Dnevnog avaza", kaže da rok od 15 dana da se dostavi potrebna informacija onemogućava svaki ozbiljniji novinarski rad, a zapravo je samo metod birokratije kako da sakrije važne činjenice od javnosti i da pokuša onemogućiti važne priče za bh. društvo.

"Treba slijediti primjere zemalja regije, otvoriti institucije, na mjesta glasnogovornika zaposliti novinare i PR-ove koji će pomoći javnosti da dođe do informacije, a ne biti agitrop ili kerberi koji će novinare onemogućavati u radu i blokirati svaki pokušaj da se otkrije, istina, a to sad uglavnom jest slučaj", kaže Vele.

Vele smatra de je apsurdno govoriti o Međunarodnom danu slobode pristupa informacijama kada na pres-konferencijama i u televizijskim emisijama najviši zvaničnici drsko prozivaju i etiketiraju novinare, kao što je posljednji slučaj s Goranom Dakićem, novinarom "Dnevnog avaza" u Banjaluci.

"U ovoj smo godini svjedočili i oružanom upadu specijalaca u redakciju 'Dnevnog avaza', dok komisija državnog parlamenta kaže da su imali pravo na to, ili kada bez posljedica policija upada u redakciju Klix.ba. Apsurdno je o tom, bez sumnje, značajnom datumu govoriti u državi u kojoj tužilaštvo prijeti jednoj redakciji zbog naslovnice ili suspendirani glavni državni tužilac Goran Salihović zabranjuje čitanje pojedinih medija. Za to vrijeme novinare svakodnevno tuku i prijete im, a da niko nije ni upozoren, a kamoli kažnjen", ističe Vele.

Marijana Đurđević, novinarka RTRS, smatra da dolazak do određenih informacija nije uvijek lak posao i novinari u tim slučajevima moraju ići zaobilaznim putem, a nerijetko se dešava da do informacije i ne dođu.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za informisanje UIO BiH i dobitnik nagrade za najboljeg portparola, slaže se da treba doći do promjene Zakona o pristupu informacijama.

"Imamo i slučajeva kada nam traže informacije koje iziskuju rad bar troje ljudi koji sakupljaju potrebne informacije i podatke, da bi nakon nekoliko dana, kada bi se prikupila sva tražena dokumentacija silne količine, osoba koja je potraživala informacije rekla da joj više ne treba", naveo je Kovačević.

Dragan Pavlović, novinar "Oslobođenja", kaže da novinari svakodnevno kontaktiraju razne portparole i zvaničnike koji pružaju minimalne informacije.

"Cilj je da se smanji priliv informacija javnosti", tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije