Društvo

Novčanu pomoć dobija 55 osoba

Novčanu pomoć dobija 55 osoba
Novčanu pomoć dobija 55 osoba

LOPARE - Centar za socijalni rad Lopare ima oko 300 korisnika od kojih 55 koristi prava na mjesečnu novčanu pomoć od 123,75 KM, rekao je Srni direktor ovog centra Dejan Marković.

"Za dva člana porodice pomoć mjesečno iznosi 165 KM, a za višečlane porodice 247,50 KM", rekao je Marković.

On je dodao da Centar ima i 245 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, pri čemu ovaj vid pomoći mjesečno iznosi 165 KM za one koji u potpunosti zavise od pomoći drugog lica, a 82,50 KM za one koji djelimično zavise.

Marković je naveo da budžet Centra za ovu godinu za socijalnu zaštitu iznosi 689.405 KM, te da su četiri puta manja izdvajanja za materijalne troškove u odnosu na socijalnu zaštitu.

On je rekao da Centar za socijalni rad ima i 26 štićenika koji su smješteni u domovima, a sedmoro u srodničkim porodicama.

"Od drugih vidova prava u prošloj godini isplaćeno je oko 14.900 KM. U decembru je Centar za socijalni rad Lopare, u saradnji sa opštinom i Humanitarnom organizacijom `Đakonije` iz Brčkog, podijelio 250 humanitarnih paketa za najugroženije sa područja opštine Lopare", naveo je Marković.

On je napomenuo da dijaspora ima veliki značaj kada je riječ o pomoći socijalno ugroženima na području ove opštine, te da je tokom majskih i avgustovskih prirodnih nepogoda ugroženom stanovništvu donirala pomoć u hrani, odjeći, obući, higijeni i građevinskom materijalu.

"Do sada smo uspjeli da završimo oko 17 kuća, a još osam je u izgradnji. U ovoj godini planirano je da se pomogne i drugim porodicama koje su ostale bez domova", kaže Marković.

On je naveo da je, prema evidenciji Centra za socijalni rad, u prošloj godini rođeno 50 beba i da je 312 korisnika ostvarilo pravo na dječiji dodatak, a 31 pravo na materinski dodatak.

"Veliki broj lica se obraća Centru sa zahtjevom da im se ovjeri zdravstvena knjižica iako nisu korisnici prava na socijalnu pomoć. To predstavlja veliki problem, jer je ukinuto pravo na besplatno zdravstveno osiguranje za osobe starije od 65 godina", rekao je Marković. 

On navodi da Centar nije u mogućnosti da odgovori na zahtjeve ove kategorije stanovništva, te ističe da postoje zakonska ograničenja kada je riječ o socijalnoj zaštiti.

"Iza nas je veoma teška godina, kako za Republiku Srpsku, tako i za našu opštinu koja je pretrpjela ogromnu štetu od oko 15 miliona KM u majskim i avgustovskim prirodnim nepogodama", rekao je Marković.

On napominje da su Centru za socijalni rad u ovom pogledu upućeni brojni zahtjevi za pomoć, na koje je većinom uspješno udovoljeno, dodavši da će i ostalim izaći u susret u narednom periodu.

"Centar je zajedno sa opštinom Lopare i u saradnji sa Humanitarnom organizacijom `Paks kinderhulp` u toku 2014. godine organizovao jednomjesečni odmor za 40 djece sa područja opštine u Holandiji, pri čemu se prednost imala djeca iz povratničkih porodica iz Koraja, socijalno-ugrožene porodice i porodice koje su pretrpjele štetu u majskim nepogodama", rekao je direktor Centra za socijalni rad Lopare.

On navodi da broj socijalno ugroženih na području Lopara raste iz dana u dan. "Veliki broj mladih odlazi iz naše opštine i plašim se da će u budućnosti ovdje ostati da živi stara populacija. Opština Lopare spada u red nerazvijenih, ruralnog je karaktera i veliki broj je siromašnih, a Centar nije u mogućnosti da udovolji svim potrebama ugroženog stanovništva, s obzirom na budžet koji imamo", rekao je Marković.

 

Marković je apelovao da se donatori i svi ljude dobre volje koji mogu i žele da pomognu stanovništvu oštećenom u majskim i avgustovskim prirodnim nepogodama jave na telefonski broj 055/655-050 ili na mejl-adresu Centra [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije