Društvo

Nove nevolje u Banjaluci: Devet kuća odsječeno od grada

Nove nevolje u Banjaluci: Devet kuća odsječeno od grada
Nove nevolje u Banjaluci: Devet kuća odsječeno od grada

BANJALUKA, TREBINJE - Posljednje padavine ponovo su izazvale probleme, a posebno bujični potoci, koji su poplavili objekte u više gradova RS.

Kiša koja je padala u noći sa ponedjeljka na utorak najveće probleme je izazvala mještanima banjalučkih naselja Šargovac/Srpski Milanovac, Motike i Debeljaci. U ovim naseljima voda je plavila podrume kuća, poljoprivredne površine i saobraćajnice te dostizala visinu i do 60 centimetara.

Nabujala rječica Šargovac odnijela je mostić koji se nalazio u Subotičkoj ulici, tako da je devet domaćinstava u Srpskom Milanovcu odsječeno od grada Banjaluke. Automobilom se ne može proći, a djeca koja idu u školu koriste zaobilazni put dug nekoliko kilometara.

"Devet porodica koje čini blizu 30 ljudi je ostalo odsječeno, most je bio jedini put kojim se moglo proći automobilom, djeca su juče krenula u školu, a danas im već jedino preostaje da pješače više od dva kilometra uzbrdo, po kiši i blatu", kazao je mještanin Boško Bjelić.

Mještani kažu da su nakon prošlih poplava, popravljali most koliko su mogli i znali, ali da im nije vrijedilo, jer ga je jučerašnji nalet vode odnio.

"Osam godina tražimo i molimo da nam se ovaj most uradi, ali niko ništa ne preduzima. Obraćali smo se Gradskoj upravi, ali nikakvog pomaka nije bilo. Valjda će sada neko i nas da se sjeti", ističe Bjelić.

Mještani kažu da su sami krenuli i u projekat izgradnje mosta, ali da im inspekcija to nije dozvolila.

"Bili smo pogodili sa jednim privatnim izvođačem da nam napravi most, ali inspekcija nam je to zabranila. Ako nam već nisu dali da sami napravimo most, zašto onda grad nije to uradio, nego su ostavili ovako", rekao je Neđo Radić, jedan od mještana.

Banjalučki Odsjek za civilnu zaštitu u ponedjeljak, kasno popodne, izdao je upozorenje stanovništvu, naročito nastanjenom uz potoke i manje vodotokove da bude u pripravnosti u slučaju povećanog dotoka vode i njenog eventualnog izlijevanja.

Ekipe Civilne zaštite Banjaluka obilazile su teren i prema zahtjevima građana u mjesnim zajednicama Dragočaj, Ramići i Motike dostavljale vreće sa pijeskom.

Riječica Široka u banjalučkom naselju Motike, koja se izlila u noći sa ponedjeljka na utorak, danas poslijepodne se vratila u korito, ali vlasnici kuća uz ovu riječicu kažu da strahuju od još veće vode ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom.

"Ekipe Komunalne službe i Civilne zaštite su na terenu, oni će da procijene situaciju, gdje su oštećenja, kolika je šteta, te šta se može uraditi", rekli su Gradskoj upravi grada Banjaluka.

Olujno nevrijeme i neobično visoke količine padavina u noći sa ponedjeljka na utorak zahvatili su i Hercegovinu. Na području Trebinja tokom 24 časa palo je 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padavina ovog ljeta, dok su udari bure juče u šest časova dostizali brzinu od 50 kilometara na čas.

Na pojedinim trebinjskim ulicama uslijed nevremena slomljene su grane drveća koje su komunalne službe uklonile odmah u utorak ujutro, kao i nanose zemlje, pijeska, kamenja i napadalog lišća.

Obilne padavine pogodile su i šire slivno područje rijeke Sane i njenih pritoka u posljednja dva dana i izazvale bujice u vodotocima.

Gradski štab za vanredne situacije grada Prijedora sugerisao je građanima koji žive u zonama potencijalnog poplavnog rizika da prate medije i situaciju na terenu da bi u slučaju potrebe na vrijeme pristupili preduzimanju preventivnih mjera zaštite.

Kiša i pljuskovi i narednih dana

Ciklon koji se trenutno nalazi iznad nas kružiće iznad prostora Balkana još neko vrijeme, tako da u narednim danima možemo očekivati kišovito vrijeme sa povremenim pljuskovima, rekao je Igor Kovačić, meteorolog u RHMZ.

Dodao je da se jenjavanje intenziteta padavina očekuje za vikend kada bi trebalo doći do stabilizacije vremena.

Na internet sajtu MeteoBiH upaljen je žuti meteoalarm za naredni period za područje čitave RS i jednog dijela FBiH zbog obilnih padavina.

U Zvorniku dežurstva 24 časa

Služba Civilne zaštite opštine Zvornik je u povećanom stepenu pripravnosti uz dežurstvo od 24 časa zbog najavljenih kišnih padavina koje bi mogle usloviti povećanje nivoa zvorničkih rijeka, prije svega rijeke Sapne.

Na Posmatračkoj stanici u Petkovcima prati se vodostaj rijeke Sapne, a istovremeno su predstavnici zvorničke Civilne zaštite u stalnim kontaktima sa kolegama u opštini Sapna u FBiH, što će im, kako kažu, omogućiti blagovremeno reagovanje u slučaju eventualnog porasta nivoa rijeke Sapne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije