Društvo

Nove procedure prilikom obrade ličnih podataka

Nove procedure prilikom obrade ličnih podataka
Nove procedure prilikom obrade ličnih podataka

TUZLA - Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH /FBiH/ otvorene su mogućnosti implementacije nekoliko novih procedura prilikom obrade ličnih podataka i dokumenata, koje izdaje Matična kancelarija Gradske uprave Tuzla.

Šef Odjeljenja za poslove matičnih knjiga grada Tuzle Zlata Zorić podsjetila je da je ovim zakonom, između ostalog, građanima omogućeno, ukoliko žive na području druge opštine ili grada u FBiH, da mogu izvršiti verifikaciju podataka u Odjeljenju za matičnu evidenciju pri Službi za opštu upravu i zajedničke poslove grada Tuzle telefonom ili imejl adresom.

Ona je dodala da se ovim, nakon odobrenja, stiču uslovi podizanja rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu u bilo kojoj opštini FBiH.

Iz Matične kancelarije Tuzla podsjećaju da lica, koja su prema federalnom zakonu o ličnom imenu ovlašćena da određuju lično ime djeteta, dužni radi upisa u matičnu knjigu rođenih prijaviti nadležnom matičaru lično ime djeteta najkasnije u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.

Upis rođenja djeteta u matičnu knjigu rođenih obavlja matičar službe za matične knjige opštine i grada u kojem majka djeteta ima prijavljeno prebivalište, a ako nema prijavljeno prebivalište, upis se obavlja u matičnoj službi opštine i grada u kojoj je dijete rođeno, što se provodi na osnovu prijave rođenja djeteta.

Činjenica smrti prijavljuje se na propisanom obrascu radi upisa u matičnu knjigu umrlih, matičaru matičnog područja na kojem je smrt nastupila, u kojem je bilo poslednje prijavljeno prebivalište, a ako nema prijavljeno prebivalište, onda poslednje poznato boravište umrlog lica, a ako nema prijavljeno ni prebivalište niti se zna boravište, u tom slučaju upis smrti lica se vrši u matičnu knjigu umrlih u mjestu sahrane tog lica u FBiH u roku od 30 dana od dana kada je nastupila smrt, odnosno od dana nalaska umrlog.

Ukoliko se lice, koje je umrlo na teritoriji FBiH, sahranjuje u inostranstvu, drugom entitetu ili Brčko distriktu, činjenica smrti prijavljuje se matičaru matičnog područja u kojem se smrt nastupila i upisuje se u matičnu knjigu umrlih koja se vode za to mjesto.

Lično ime koje je upisano u matičnu rođenih ne može se mijenjati putem ispravke, već samo na osnovu rješenja kantonalnog ministarstva o utvrđivanju ličnog imena u skladu sa zakonom, osim u slučajevima kada se radi o pogrešnom prepisu ličnog imena iz akta nadležnog organa-sudska odluka ili rješenje organa uprave, ili vjerske knjige ili druge matične knjige rođenih, na osnovu koje je lično ime upisano u matičnu knjigu rođenih, o čemu odlučuje opštinska ili gradska služba za matične knjige.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama stupio je na snagu 2. oktobra 2014. godine.

Matična kancelarija - Centar za pružanje usluga građanima Tuzle počeo je sa radom 23. februara ove godine u suterenu glavne administrativne zgrade grada Tuzle. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije