Društvo

Novi pravilnici ishrane u vrtićima biće gotovi u oktobru

Novi pravilnici ishrane u vrtićima biće gotovi u oktobru
Novi pravilnici ishrane u vrtićima biće gotovi u oktobru

BANJALUKA - Novi pravilnici ishrane u predškolskim ustanovama u RS biće izrađeni do kraja oktobra mjeseca, dok su danas predstavljenje publikacije ''Standardi ishrane'' i Kako postati škola/predškolska ustanova ''Prijatelj pravilne ishrane''?.

Program će biti izrađen u skladu sa preporukama Svjetske zdravstene organizacije, a podrazumjeva ishranu zasnovanu na što više voća i povrća i potpuno izbacivanje viršli, pašteta i sličnih industrijskih prerađevina iz jelovnika u vrtićima.

Amela Lolić, pomoćnik ministra za javno zdravstvo, međunarodne odnose i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS  rekla je da su se na program odlučili i zbog preuhranjenosti djece na našim prostorima, te da je prema podacima iz 2006. godine uzrasta do pet godina 21.6 odsto ih bilo preuhranjeno.

Dragana Stojisavljević, koorninator aktivnosti u vezi sa unapređenjem ishrane djece u predškolskim ustanovama u Institutu za javno zdravstvo rekla je da odstustvo pravilne izhrane u prvim godinama života najprije se primjeti u zdravstvenom stanju stanovništva.

''Publikacije koje smo napravili su prvi put urađenje u poslije ratnom periodu uopšte u BiH. U njih smo ugradili najvažnije preporuke vezane za mikro i makro nutritivne elemente za ishranu djece predškolske dobi'' rekla je Stojisavljević, dodajuću da su do sada korištene preporuke iz 1994 godine, te da su pokušali da stvore sistemski pristup predškolskim ustanovama kako bi znale kako pristupiti poboljšanju.

Standardi u pravilnicima biće dio uslova za rad na unapređenju predškolskih ustanova, istakla je Radmila Kocić Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. 

Do sada je projekat Kako postati škola/predškolska ustanova ''Prijatelj pravilne ishrane''? implementiran u pet predškolskih ustanova i dao je dobre rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije