Društvo

Novi protesti u Bihaću zbog dolaska migranata

Novi protesti u Bihaću zbog dolaska migranata
Foto: N.N. | Novi protesti u Bihaću zbog dolaska migranata

BIHAĆ - Građani Bihaća najavili su za danas nove proteste zbog dolaska migranata u njihov grad.

Stanovnici Bihaća sinoć su na gradskom trgu održali protest zahtijevajući hitno rješenje migrantske krize, a potom su na kratko blokirali magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi spriječili dolazak migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara rekao je da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti, te da prate razvoj događaja kako ne bi došlo do neželjene eskalacije.

Inicijator protestnih okupljanja Sejo Ramić rekao je da su se građani dogovorili da se danas u 10.00 časova ponovo okupe u blizini Đačkog doma u naselju Borići, nadomak Bihaća.

"Čuli smo da je jedna firma koja radi u Đačkom domu počela sjeći borove kako bi bili postavljeni dodatni kontejneri za migrante. Mi planiramo otići gore i zaustaviti te aktivnosti. Smatramo da se radi o interesnim grupama koje zarađuju na ovim problemima", rekao je Ramić za portal "Kliks.ba".

On je istakao da građani neće odustati od svojim namjera i da traže od MUP-a Unsko-sanskog kantona da u narednih 48 časova u potpunosti zaustavi dolazak migranata u ovaj kanton.

"Dali smo i rok od pet dana Savjetu ministara i Ministarstvu bezbjednosti BiH da u koordinaciji sa Vladom Unskog-sanskog kantona i Gradom Bihaćem izmjeste sve migrante iz Đačkog doma na neku lokaciju van grada", rekao je Ramić.

On kaže da od vlasti traže da građane zaštite na zakonit način, a prvi korak je da se proglasi vanredno stanje.

"Mi ćemo intenzivno raditi na tome da se spriječi dalji dokazak migranata u grad", rekao je Ramić.

On je potvrdio da je okupljanje građana Bihaća, te privremena blokada magistralnog puta i autobuske stanice, proteklo bez bilo kakvih incidenata.

Veyane vijesti:

Deblokiran put Sarajevo - Bihać, sutra novi protesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije