Društvo

Novi vodeni talas podiže strah

Novi vodeni talas podiže strah
Foto: N.N. | Novi vodeni talas podiže strah

SRBAC, GRADIŠKA - Mještani u nevolji sarađuju između sebe, pomažemo jedni drugima u evakuaciji stoke, a mnogi su podigli namještaj na više spratove, rekao je Predrag Mišić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kobaš iz Srpca, gdje je vodostaj Save i dalje u blagom porastu.

Danas u podne je iznosio 987 cm, što je 47 cm iznad kote proglašenja vanrednih mjera odbrane od poplava.

Rekao je da imaju dobru komunikaciju sa Opštinskom upravom i Civilnom zaštitom i nada se da neće doći do značajnijeg pogoršanja situacije.

Cvijanovićeva posjetila selo Kobaš

"U Kobašu je zaplavljeno 12 domaćinstava, od kojih je u pet voda ušla u kuće, a od zaplavljivanja je ugroženo još 20 domaćinstava i prijeti opasnost da budu poplavljeni. Mještani strahuju od vodenog talasa koji je najavljen za dva dana", kazao je Mišić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, nakon što je obišla selo Kobaš rekla je da je u proteklom periodu uloženo tri miliona KM u sistem odbrane od poplava u Srpcu, a u narednom periodu planirana su ulaganja u iznosu od sedam miliona.

"Vlada RS će uskoro izaći sa jednim programom podrške da se pokriju troškovi koje su naše opštine imale na infrastrukturi, a planiraćemo i pomoć za poplavljena domaćinstva i uništene usjeve. Mislim da ćemo brzo reagovati i da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade donijeti određene mjere", rekla je Cvijanovićeva.

Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca, kazao je da se pod vodom nalazi oko dvije hiljade hektara oranica.

 "Nema životno ugroženih lica, što je najvažnije, a u saradnji sa spasilačkim timom Civilne zaštite dostavljamo stanovništvu vreće sa pijeskom i čizme te pomažemo u iseljavanju stoke", rekao je Dragosavljević.

Prestanak vanredne situacije u Kozarskoj Dubici

Kada su u pitanju druga područja, Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, donio je odluku o prestanku vanredne situacije na području ove opštine, jer više nema opasnosti za stanovništvo i imovinu od poplava, bujica i klizišta.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, kaže da je vodostaj pod kontrolom i da su iz preventivnih razloga otvori na savskom keju zatvoreni vrećama sa pijeskom.

"Vodostaj Save u Gradišci u podne iznosio je 871 centimetar, a na nasipu u ovom mjestu nema kritičnih tačaka, osim u Donjoj Dolini, gdje postoji klizište koje su u ponedjeljak obišli predstavnici 'Voda Srpske' i konstatovali da nema opasnosti", rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, u nebranjenom području, u selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, Sava je poplavila 10 i stigla do pragova još 20 domaćinstava.

"Uz pomoć pripadnika Civilne zaštite i mještana postavljaju se vreće sa pijeskom oko tih domaćinstava", rekao je Adžić i dodao da su zaplavljena domaćinstva i u Mačkovcu, te poljoprivredne površine u Donjoj Dolini.

Očekuje se vodeni talas iz Jasenovca

Dodao je da se narednih dana očekuje još vodeni talas iz Jasenovca i da ne bi trebalo da bude većih neprijatnosti jer je situacija pod kontrolom.

Na nasipima su uvedena cjelodnevna dežurstva.

Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica, kazao je da je vodostaj rijeke Une u opadanju, te da ne ugrožava više stambene objekte u Ulici Ranka Šipke.

Klizišta problem u Kostajnici

Dodao je da su u Kostajnici najveći problem klizišta, te da ih ima ukupno šest.

Zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava na rijeci Savi na području opština Gradiška i Srbac, Kapetanija pristaništa Brčko zabranila je plovidbu za sve učesnike, osim za plovila angažovana na spasavanju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite rekli su da je u RS zabilježen pad nivoa vodotoka svih rijeka, osim Save, koja duž cijelog toka uz RS bilježi rast od nekoliko centimetara u odnosu na prethodni dan.

Maksimalna vrijednost vodostaja na rijeci Savi očekuje se u naredna dva dana.

"Topola užasa" zaštićena

Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas u Donjoj Gradini da je "Topola užasa", koja je zbog vodostaja rijeke Save dijelom u vodi, pričvršćena i, zasad, zaštićena pravovremenom reakcijom rukovodstva i zaposlenih ove javne ustanove.

"Radnici i direktor Javne ustanove 'Spomen-područje Donja Gradina' u ponedjeljak su pričvrstili topolu za stubove i nadamo se da će ona izdržati visok nivo vodostaja rijeke Save", rekao je Banjac, prenijela je Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije