Društvo

Novim zakonom do kvalitetnijih studija

Novim zakonom do kvalitetnijih studija
Novim zakonom do kvalitetnijih studija

BANJALUKA - Prednacrtom zakona o visokom obrazovanju, a na prijedlog radne grupe koju je formirao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, predložena su određena rješenja koja predstavljaju reformu u oblasti visokog obrazovanja s ciljem podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

"To se odnosi na uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova, uslove za izbore u zvanja nastavnika i saradnika, zatim precizno definisanje vrste studija - akademske i strukovne, te mogućnost njihovog izvođenje na univerzitetu i visokoj školi", rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

U Ministarstvu navode da su ovim zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Republike Srpske, u skladu sa godišnjim planom rada, trebalo da razmatra u formi nacrta u četvrtom kvartalu kalendarske godine, normirani zajednički i udruženi studijski programi, te način izdavanja diplome koja se stiče na ovim studijama.

"Racionalizovani su ispitni rokovi, smanjeno trajanje apsolventskog staža, te je uvedena kategorija samofinansirajućeg studenta i definisane evidencije koje vode visokoškolske ustanove", navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da će realizacija nekih od navedenih rješenja zahtijevati određene reformske poteze.

"Stoga smo, kao i uvijek do sada, omogućili maksimalno učešće svih aktera u oblasti visokog obrazovanja u fazi izrade prednacrta, te u skladu s tim dobili veliki broj različitih mišljenja, primjedbi, prijedloga i komentara, čije razmatranje je u toku", ističu iz Ministarstva.

Primjedbe akademske zajednice, kako navode, u najvećem broju slučajeva odnosile su se na pooštrene kriterijume za izbore u nastavno-naučna zvanja te na starosnu granicu za penzionisnje profesora, a u izvjesnim brojem pristiglih mišljenja predlaže se dezintegrisanje univerziteta.

"Primjedbe studenata najviše se odnose na prenos ECTS bodova u narednu akademsku godinu te na uvođenje kategorije samofinansirajućeg studenta. Tekstom Prednacrta, u Prelaznim i završnim odredbama, prenos ECTS bodova predviđen je od akademske 2020/2021. godine. Takođe, studenti predlažu da aprilski ispitni rok bude obavezan", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije