Društvo

Novinaru "Nezavisnih" nagrada za istraživačku priču

Novinaru "Nezavisnih" nagrada za istraživačku priču
Foto: N.N. | Novinaru "Nezavisnih" nagrada za istraživačku priču

BANJALUKA - Dejan Tovilović, novinar Nezavisnih novina dobitnik je nagrade za najuspješniju novinarsku priču u sklopu projekta "Istražimo tokove javnog novca" a koji su sproveli Transparency international BiH i portal Capital.ba.

Nagrađena priča “Odlučili da su najbolji i uzeli sebi najviše” koja će biti objavljen sutra ukazuje za zloupotrebe prilikom raspodjele novca za zapošljavanje u Republici Srpskoj kroz projekte koje sprovodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Istu nagradu dobili su i Vanja Stokić, urednik portala eTrafika za priču pod naslovom "Rekorder po pitanju javne rasvjete: Brčko svijetli kao Las Vegas!"

Berislav Jurič, urednik portala Bljesak.info nagrađen je za priču "Mostar: Neslavan rekord jedne gradnje".

Tekstovi su nastali nakon višednevne obuke sa mentorima.

U sklopu promocije projekta održana je i panel diskusija o istraživanju i izvještavanju medija o korupciji i zloupotrebama javnih sredstava u BiH a gdje je zaključeno kako je situacija složena, ali da se od izvještavanja o ovim anomalijama ne smije odustati.

Siniša Vukelić, urednik Poslovnog portala CAPITAL.ba istakao je da je taj portal, zajedno sa TI BiH, kroz ovaj projekat želio da novinarima skrene pažnju na alate putem kojih mogu da istražuju kako se troši javni novac.

"U okviru projekta urađene su istraživačke priče koje će biti objavljene i koje su pokazale propuste institucija u BiH. Primjetili smo da je sve manje transparentnosti vlasti u trošenju javnog novca, a oni koji žele da prevare sistem, zakon im to omogućava“, rekao je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije