Društvo

Obaranje rekorda istorijski trenutak

Obaranje rekorda istorijski trenutak
Obaranje rekorda istorijski trenutak

PRNJAVOR - Obaranje Ginisovog rekorda u kuvanju riblje čorbe, koji su Prnjavorčani nakon jednogodišnjih priprema ostvarili u utorak uveče, istorijski je događaj, kojim se ponose.

To je istakao i Siniša Gatarić, načelnik ove opštine, koji je objasnio da nije bilo dovoljno samo oboriti rekord u količini, već su važnu ulogu igrali i ukus čorbe, te bezbjednost i ispravnost hrane.

"Svi sastojci od ribe, preko povrća, pa sve do začina, morali su biti higijenski ispravni. Nije bilo lako, ovo je veoma zahtjevan i ozbiljan posao, međutim, uspjeli smo i promovisali smo naš Prnjavor", kazao je on.

Nakon što mu je Mark Mekinli, "Ginisov" sudija iz Londona, uručio sertifikat Fonadacije "Ginis" za oboreni svjetski rekord, Gatarić je zahvalio brojnim ljudima koji su dali doprinos ovom događaju.

Naime, opština Prnjavor biće upisana u slavnu Ginisovu knjigu rekorda jer je u kotliću uspjela da pripremi 3.804 kilograma riblje čorbe, što je bilo i više nego dovoljno da se obori rekord u ovoj kategoriji koji je do prekjuče iznosio 3.020 kilograma, a koji su držali ribari iz američke savezne države Masačusets.

U ovaj nesvakidašnji poduhvat bilo je uključeno više od 300 ljudi, a riblja čorba kuvala se u kotliću teškom oko jedne tone i visokom skoro šest metara.

Premda se recept drži u tajnosti, za pravljenje pomenutog jela utrošeno je više od tone ribe i nekoliko stotina kilograma povrća.

"Od početka do kraja svako pravilo je ispoštovano, a čak sam dobio i više informacija i dokumentacije nego što je bilo potrebno", istakao je Mekinli.

Nakon što je procijenio da je vaganje bilo ispravno, a zatim i probao riblju čorbu i ustanovio da je ukusna, Mekinli je i zvanično proglasio novi Ginisov rekord.

Inače, pripreme za "Ginisa" poprimile su i humanitarni karakter kada su Prnjavorčani pravili obroke za stanovnike gradova ugroženih poplavama. Tako su tokom humanitarne "turneje" u Bijeljini napravili preko 4.000 obroka, za Maglaj je napravljeno više od 10.000, a preko 12.000 stanovnika Doboja dobilo je tople obroke zgotovljene u kotliću za "Ginisa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije