Društvo

Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju Osnovnog i Okružnog suda

Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju Osnovnog i Okružnog suda
Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju Osnovnog i Okružnog suda

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milanom Tegeltijom i rukovodstvom Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci o rekonstrukciji ove dvije pravosudne institucije, za koje su obezbijeđena sredstva IPA fondova u ukupnom iznosu od 3.600.000 evra ili 7.100.000 KM.

Kasipović je izrazio zahvalnost VSTS-u za angažman na realizaciji procedura koje su vodile prema odobravanju sredstava iz IPA fondova, kao i Evropskoj komisiji.

"Obaveza je Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske da u saradnji sa gradom Banjaluka riješe pitanje izdavanja građevinskih dozvola, jer je to uslov da se aktivira ukupna investicija od oko osam miliona KM", rekao je Kasipović novinarima nakon sastanka u banjalučkom Osnovnom sudu.

On je naveo da će se u narednoj sedmici razgovarati sa Gradskom upravom Banjaluka, u nastojanju da se što prije dođe do građevinskih dozvola, jer je to uslov da se sredstva iz IPA fondova aktiviraju, a nakon toga po procedurama IPA fondova ide raspisivanje tendera, odabir izvođača i početak radova.

"Uvjeren sam da nikakvih prepreka u realizaciji ovih projekata neće biti. Sredstva su rezervisana i čeka se kompletiranje dokumentacije sa naše strane i izdavanje građevinske dozvole, a njenim obezbjeđivanjem sredstva će biti automatski aktivirana", rekao je Kasipović.

Govoreći o radu Osnovnog suda Banjaluka, Kasipović je istakao da institucije pravosudnog sistema Republike Srpske u okviru posebnog projekta čine značajan napor da se smanji broj starih, neriješenih predmeta.

"U tom smislu, i Osnovni sud Banjaluka ima impresivan rezultat. Naravno, daljim kadrovskim jačanjem i stvaranjem svih uslova za optimalniji rad smanjivaće se i broj tih predmeta", rekao je Kasipović.

On je dodao da su problemi u radu sudova budžeti koji prate rad sudova, ističući da je potrebno još sudija i da se sudovi moraju kompletirati, ali i tehnički i drugi uslovi.

"Na tragu smo rješavanja tehničkih pitanja koja su na određeni način limitirajuća, a uvjeren sam da će saradnja Ministarstva pravde Srpske i institucija u pravosudnom sistemu Srpske dati bolje rezultate u našim sudovima", istakao je Kasipović.

Tegeltija je nakon sastanka novinarima rekao da je za rekonstrukciju Osnovnog suda u Banjaluci obezbijeđeno 2.700.000 evra, odnosno 5.300.000 KM, te 900.000 evra, odnosno 1.800.000 KM za nadogradnju Okružnog suda u Banjaluci.

"Riječ je o sredstvima koja su već obezbijeđena od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i od IPA fondova za rekonstrukciju ova dva suda", rekao je Tegeltija i dodao da je završena projektna dokumentacija koja je dostavljena Evropskoj uniji na odobrenje.

Tegeltija je naglasio da se očekuje da će se već u narednih mjesec dana moći podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

"Povodom toga, zbog rješenja nekih određenih operativnih problema koji se mogu desiti prilikom izdavanja potrebnih građevinskih dozvola, danas smo imali sastanak sa ministrom pravde, da bi Ministarstvo pravde dalo podršku i učinilo sve kako bi se što prije ušlo u proces rekonstrukcije koje će dovesti do toga da Banjaluka dobije dvije reprezentativne zgrade za smještaj ove dvije pravosudne institucije", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je Ministarstvo pravde Republike Srpske davalo podršku projektima rekonstrukcije pravosudnih institucija u Srpskoj, te da je ministar pravde Kasipović iskazao spremnost da se ulože maksimalni napori kako bi se cijeli proces oko rekonstrukcija ovih zgrada maksimalno ubrzao s ciljem da već sredinom ove godine počnu građevinski radovi.

Tegeltija je pojasnio da rekonstrukcija Osnovnog suda podrazumijeva dogradnju oko 3.500 metara kvadratnih novog radnog prostora na postojeću zgradu, rekonstrukciju starog dijela, kompletnu rekonstrukciju eksterijera i enterijera, što znači nove sudnice, kancelarije za sudije i nove prostorije za smještaj radnika.

"Za Okružni sud Banjaluka rekonstrukcija podrazumjeva nadogradnju novog sprata sa novim prostorijama, kancelarijama i sudnicama, tako da rekonstrukcije povećavaju radni prostor i namjenski ga poboljšavaju", ističe Tegeltija.

On je rekao da je teško procijeniti koliko će radovi trajati, što će zavisiti od izvođača radova koje će odrediti Evropska unija putem tendera, ističući da je pretpostavka da bi radovi mogli trajati godinu dana.

Govoreći o radu sudova, Tegeltija je rekao da neki procesi traju predugo i da razumije da ima primjedbi.

"Ako govorimo o BiH u cjelini, ili Republici Srpskoj, zaista postoje sudovi koji još nisu na dovoljnom stepenu efikasnosti svoga rada", ocijenio je Tegeltija.

On je rekao da je Osnovni sud u Banjaluci postigao impresivne rezultate i da je već ostvario 90 odsto realizacije plana rješavanja starih predmeta.

"Ovaj sud postaje skoro potpuno ažuran u svim referatima osim još malo u izvršnom referatu, tako da kao najveći sud sa najvećim brojem predmeta on postiže dobre rezultate", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je siguran da će u narednom periodu sa mjerama koje se preduzimaju i koje su planirane u ovoj godini, ne samo Osnovni sud Banjaluka, nego svi sudovi doći u fazu potpune ažurnosti koja se može očekivati za godinu ili dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije