Društvo

Obilježavanje 73 godine od Bitke na Kozari

Obilježavanje 73 godine od Bitke na Kozari
Obilježavanje 73 godine od Bitke na Kozari

BANJALUKA - Na Mrakovici će danas biti obilježene 73 godine od Bitke na Kozari, koja predstavlja simbol stradanja i borbe slobodarskog srpskog naroda protiv fašizma.

Obilježavanje 73 godine od Bitke na Kozari organizuju zajednički Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicije značajnih istorijskih događaja.

"Srpski narod je kroz istoriju pokazao veličinu i opredijeljenost u borbi za slobodu, pravdu i istinu, i uvijek bio na strani slobodarskog svijeta", izjavio je ranije ministar Savanović.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, naveo je da su 11.000 Nijemaca uz podršku 20.000 ustaša i domobrana počeli ofanzivu u junu 1942. godine protiv oko 3.000 partizana s ciljem zauzimanja tog strateški značajnog prostora.

On je naglasio i da je cilj te operacije bio i uništenje civilnog stanovništva, kao logistike borcima protiv fašista, a kao primjer stradanja stanovništva naveo je i da je oko 68.000 lica odvedeno u ustaške logore Jasenovac i Stara Gradiška.

Prijem zvanica predviđen je za 9.30 časova u vili "Mrakovica". Sa početkom u 10.00 časova biće služen parastos na Spomen-krstu, a za 10.45 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 11.15 časova, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz na Mrakovicu na dan obilježavanja 73 godine od Bitke na Kozari.

 Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije