Društvo

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta
Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

BANJALUKA - Na današnji dan želim posebno naglasiti da se fašizam opet javlja i to u cijeloj Evropi, a to nije nimalo manje važno nego sjećanje na prošlost. Fašizam je tu pred nama i diže glavu, a mi to ne smijemo dozvoliti, istakao je Arie Livne, predsjednik Jevrejske zajednice i Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci, danas na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Na spomen-ploču stradalim banjalučkim Jevrejima položeni su vijenci te su pročitane molitve na hebrejskom i srpskom jeziku. 

"Mislim da nam je apsolutna dužnost da učinimo sve da se holokaust koji se dogodio jevrejskom, ali i srpskom narodu nikada više ne vrati. Sjećam se da sam se kao trinaestogodišnjak 1934. godine, kada je došao na vlast, zajedno sa svojim sugrađanima smijao Hitleru. Mislili smo da je to nešto prolazno, a šta se desilo vidjeli smo kasnije, tako ni danas ne smijemo omalovažavati povratak fašizma na evropsku scenu", kazao je Livne.

Josip Jerković, potpredsjednik RS, položio je vijenac na spomenik stradalim Jevrejima i rekao da se holokaust više nikada ne smije ponoviti.

"Ne smijemo zaboraviti žrtve holokausta, odnosno stradanja Jevreja, ali i ostalih naroda u Drugom svjetskom ratu", kaže Jerković.

Obilježavanju ovog međunarodnog dana stradanja jevrejskog naroda prisustvovao je i Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS, koji je naglasio da Vlada posebnu pažnju posvjećuje sjećanju na žrtve holokausta.

"Potrebno je pamtiti i ne smije nikada biti zaboravljeno stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i Srba koji su prošli istu golgotu. Zato na neki način zajedno i obilježavamo sva stradanja dva naroda", rekao je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije