Društvo

Obilježene 23 godine od formiranja prijedorskih brigada

PRIJEDOR - Polaganjem vijenaca ispred Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata "Za krst časni" i prisluživanjem svijeća u Spomen-kompleksu "Kameni cvijet" danas su u Prijedoru obilježene 23 godine od formiranja prijedorskih 43. Motorizovane i Pete kozarske brigade Vojske Republike Srpske.

Kroz ove brigade je tokom rata prošlo oko 17.000 boraca iz Prijedora, odnosno oko 35.000 sa borcima iz drugih opština, a njih 575 iz Prijedora položilo je život za Republiku Srpsku i još 365 boraca iz drugih gradova Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić poručio je danas u obraćanju da grad neće zaboraviti svoje brigade i borce koji su dali svoje živote za slobodu svog grada i svoje zemlje.

"Ovo je sjećanje na ljude koji su stvorili Srpsku i na one kojih, nažalost, danas nema među nama. Ta sjećanja su nama potrebna jer neko pokušava destabilizovati Srpsku, ugroziti njene temelje", istakao je Pavić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević podsjetio je da su ove dvije ratne jedinice mobilisane 16-og, odnosno 18. septembra 1991. godine.

"Nama je važno da ne bude zaboravljeno sve ono što su naši saborci uradili, pogotovo oni koji su dali svoje živote za odbranu Srpske, da omladinu i našu djecu upoznamo o svemu šta smo učinili u vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata i poslije njega, jer sve ono što se ne obilježava to se zaboravi, a to Boračka organizacija Prijedora nikada neće dozvoliti", poručio je Predojević.

Pomen poginulim borcima služen je u Crkvi Presvete Bogorodice na Pašincu, a delegacije Boračke organizacije, grada Prijedora, prijedorskog garnizona, rezervnih vojnih starješina, SUBNOR-a položile su vijence i na Spomen-ploču Muzeja otadžbinskog rata u Kasarni "Žarko Zgonjanin".

Obilježavanje Dana prijedorskih brigada završeno je tradicionalnim druženjem boraca posljednjeg rata na Pašincu, uz bogat kulturno-umjetnički program i vojnički ručak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije