Društvo

Obilježeno 20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Obilježeno 20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini
Obilježeno 20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

MRKONJIĆ GRAD - Služenjem parastosa u kapeli Svetog Marka i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu, obilježeno je 20 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Srpske, delegacija Vlade koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Na spomen-obilježje vijence su položile i delegacije opština Mrkonjić Grad, Šipovo, Istočni Drvar, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijence su položile i delegacije boračkih organizacija iz Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera i Ribnika.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicama Armije BiH i HVO-a 1995. godine napala je 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je oko 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U ovoj akciji učestvovao je i Peti korpus Armije BiH na čelu sa Atifom Dudakovićem, o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako on izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Za zločine na ovim prostorima još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije