Društvo

Položeni vijenci u čast 12 banjalučkih "zvjezdica"

Položeni vijenci u čast 12 banjalučkih "zvjezdica"
Foto: N.N. | Obilježeno stradanje 12 beba

BANJALUKA - Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika 12 beba na Novom groblju i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju "Život" u centru Banjaluke danas je odata počast nedužno stradalim banjalučkim bebama.

Prije 26 godina, 22. maja 1992. godine, u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika umrla je prva od 12 beba. Do 19. juna umrlo je 12 beba. Trinaesta beba Slađana Kobas borbu za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaesta beba Marko Medaković i danas živi sa teškim posljedicama zbog nedostatka kiseonika.

Komemoraciji su prisustvovale majke stradalih beba, predstavnici vlasti RS i brojnih organizacija. Prvi vijenac su položile ožalošćene majke koje su istakle da njihova sjećanja ne mogu da izblijede i da njihov bol ne jenjava.

"To je događaj koji se ne može zaboraviti ni oprostiti. Drago nam je što svake godine bude više prisutnih na ovom obilježavanju, jer ovo nikada ne smije pasti u zaborav ni kada nas više ne bude", istakla je Željka Tubić, majka banjalučke "zvjezdice" i sekretar Udruženja "12 beba".

Milorad Dodik, predsjednik RS, pozvao je sve da ovaj dan ne zaborave, da ga se sjećaju i da odaju svoje poštovanje malim herojima koji su nedužni stradali.

"Pokojni patrijarh Pavle je rekao da kada umre dijete, umre čitav svijet. Koliko svjetova je ovdje umrlo? I da li je moguće obnoviti svijet i povjerenje kada i danas djeca negdje u svijetu, tek rođena, stradaju samo zato što se na globalnom nivou vode bitke", izjavio je Dodik.

Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS, istakla je da treba apelovati da se nijednom narodu ovako nešto nikad ne dogodi.

"Dvanaest svjetlećih 'zvjezdica' je ugašeno zbog neljudske i sramne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a koji nije dozvolio da transport kiseonika dođe u RS", rekla je Golićeva.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, naglasio je da treba jačati jedinstvo i svijest o stradanju i da je danas obilježeno 26 godina stradanja naše budućnosti.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, istakao je da nova pokoljenja ne smiju zaboraviti stradanja 12 beba.

Obilježavanju su prisustvovali ministri u Vladi RS, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije, Vlado Đajić, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS i mnogi drugi.

Monografija "Šta su skrivile?"

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, najavio je da će oni uskoro promovisati monografiju o stradanju 12 beba 1992. godine "Šta su skrivile?".

"Posebna vrijednost ove monografije su svjedočenja majki banjalučkih 'zvjezdica'. Riječ je o 11 životnih priča, a četiri majke su prvi put govorile o tragediji koju su doživjele", rekao je Kojić.

U D A H  S M R T I

(O smrti banjalučkih beba )

Zbog neljudskog čina kontrolora neba

Umrije dvanaest tek rođenih  beba

Koje udahnuše smrt mjesto kisika

Zbog neljudskog  čina Natovih vojnika

 

O tom nečovještvu bolno je i znati

Da su zabranili djeci kisik dati

Neki svjetski savjet nosilac grehote

Što malenoj djeci oduze živote

 

S nehumanim djelom Natovih vojnika

Za spas beba nije bila ni prilika

No je sa fantomskom  ulogom vojnika

Ostavila bebe da mru bez kisika

 

To je usmrćenje banjalučkih beba

Izazvalo suze  k'o  kišu iz neba

Gdje im visok  spomen podsjeća na tugu

I prezir  NATA u vremenu dugu

                                          Nikola Baćo Vujnović

Vezana vijest: Obilježavanje 26 godina od smrti prve banjalučke "zvjezdice"Мajkа banjalučke zvjezdice koja se ugasila: Oduzeli su nam šansu da zaštitimo djecu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije