Društvo

Od bruceloze obolio čak i pas

Od bruceloze obolio čak i pas
Od bruceloze obolio čak i pas

SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH ponovo je upozorilo na pojavu bruceloze i apelovalo na veterinarske službe da izvrše zakonom propisanu kontrolu svih grla da li su pozitivna na brucelozu.

Iz Udruženja navode da su posredstvom medija saznali da je još 30 ovaca zaraženo brucelozom, ali opet "negdje" i kod "nekog" proizvođača.

Oni ocjenjuju da je uzalud pričati o opasnosti koja vreba svima samo zato što se štite interesi pojedinaca.

"Veterinari izjavljuju da imaju pritiske i da ne smiju reći ime vlasnika zaražene stoke, a s druge strane, izgleda da je uzalud naš pritisak da spriječimo širenje bolesti", navodi se u saopštenju.

Oni su zatražili da se nadležni inspekcijski organi i veterinari pozabave kontrolom stoke, kontrolom crnog tržišta mliječnih i mesnih proizvoda koji se prodaju po uličnim štandovima i trotoarima, a ne da budu politički orijentisani i motivisani i vrše provjere već odobrenih podsticaja i stvaraju zabunu među poljoprivrednicima.

"Svjesni smo da oni rade svoj posao, ali zaraza brucelozom je mnogo prioritetnija i bitnija za rješavanje nego da li nekom proizvođaču nedostaje jedna ovca u matičnom stadu", ističu iz ovog udruženja.

U Kantonu Sarajevo brucelozom su zaražene 22 ovce, sedam koza, jedno june i pas, potvrdio je danas Selmir Velić, kantonalni veterinarski inspektor.

Analizom koja je izvršena na jednoj farmi u općini Novi grad u Sarajevu, gdje je prošle sedmice i otkriven prvi slučaj bruceloze kod muzne krave, utvrđeno je da je zaraženo ukupno 30 životinja.

"Provodimo analizu. Farma je zatvorena. Ne smiju ni kupovati, ni prodavati životinje, a ni proizvode životinjskog porijekla. Zatražen je i pregled ljudi koji borave na toj farmi kako bi se utvrdilo da li su oboljeli od bruceloze", rekao je Velić.

On je objasnio da će u narednim danima biti izvršene analize i na okolnim farmama, a da će sve zaražene životinje biti eutanazirane.

"Bruceloza je opasna bolest, a pored životinja pogađa i ljude, te je potrebno što prije da bude suzbijena. Jedini način je eutanaziranje zaraženih životinja. Možete misliti da je čak i pas na toj farmi zaražen", rekao je Dženan Rizvo, veterinar u KJP "Veterinarska stanica" Sarajevo.

Situacija u Kantonu Sarajevo je teška jer veterinari štrajkuju već skoro dva mjeseca.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kaže da su uzorci ispitani u njihovoj laboratoriji, te da jeste riječ o zaraženom stadu koje je izolovano, nalazi se u karantinu i čeka eutanaziju.

"Tu nema milosti. Bruceloza je bolest koja se teško liječi i zakonom je propisano da te životinje moraju biti eutanazirane. Moraće biti izvršeno testiranje na brucelozu i životinja sa okolnih farmi, jer postoji bojazan da su se stada miješala i da ima još zaraženih", rekao je Fejzić.

Ističe da je bruceloza veoma opasna i za ljude, da se liječi antibioticima, te da je proces spor, ali uz adekvatan nadzor ljekara pacijent dobije adekvatnu pomoć.

U RS nema zaraze

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas Srni da u RS nema bruceloze.

On je istakao da problem predstavlja uvoz životinja na ilegalnim graničnim prelazima sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije