Društvo

Od kratkog telegrama do Velikog rata

Od kratkog telegrama do Velikog rata
Od kratkog telegrama do Velikog rata

BANJALUKA, BEOGRAD - Od kratkog telegrama, koji je sadržavao samo tri rečenice, a kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji, danas se navršilo 100 godina, tako da se ovaj datum ujedno uzima i kao početak Prvog svjetskog rata.

Ovaj događaj veliku pažnju privukao je u Srbiji i u nekoliko zemalja Evrope, ali ne i u BiH, s obzirom na to da ni u jednom od entiteta nije bilo manifestacija posvećenih "objavi" rata, pa je početak zla, koje je za samo nekoliko godina odnijelo na milione života, ostao neobilježen.

Treba pomenuti kako je BiH vijek od početka Prvog svjetskog rata obilježila kroz dvije manifestacije posvećene Sarajevskom atentatu, a što je upravo prema mnogim istoričarima i bio povod za početak rata.

Telegram je sadržavao tri rečenice, od kojih je u prvoj stajalo da Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum, potom da je Austrougarska prinuđena da se osloni na silu oružja, da bi u trećoj saopštili da smatraju da se "od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Povodom stogodišnjice u holu Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu juče je otvorena izložba "Juli 1914 - u dokumentima", a na kojoj se može vidjeti i originalni telegram objave rata Austrougarske Srbiji, a izložbu su tačno u 12.30, u vrijeme kada je Srbija primila telegram objave rata od Austrougarske, otvorili Maja Gojković, predsjednik Skupštine Srbije, i Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, u prisustvu mnogobrojnih gostiju i ambasadora.

Gojkovićeva je rekla da je Srbija danas okrenuta budućnosti i teži da bude punopravni dio evropske porodice, ali da istovremeno ne može i neće da zaboravi herojsku prošlost i svoje žrtve koje zauzimaju centralno mjesto srpskog kolektivnog sjećanja.

S obzirom na to da je Niš u početku rata bio prijestonica Srbije, Vlada je juče u ovom gradu održala posebnu sjednicu, dok je na zgradi banovine otkrivena spomen-ploča, a u kojoj je 28. jula 1914. godine Nikoli Pašiću uručena depeša o početku Velikog rata.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, izjavio je povodom obilježavanja 100 godina od objave rata Austrougarske Srbiji da je Srbija iz tog rata izašla kao pobjednik, zahvaljujući srpskom narodu i Bogu i da se Srbi imaju čim dičiti, ali i da u budućnosti zemlju treba u miru graditi radom i ponositi se time, a ne brojem izgubljenih života.

Na svečanoj sjednici Vlade u Nišu Vučić je rekao da Srbija te davne 1914. godine nije željela rat i nije za njega kriva, a da danas, vijek nakon sukoba koji je odnio milione života, želi da sarađuje i gradi dobre odnose i sa onima s kojima je nekad ratovala, prije svega Austrijom i Njemačkom, te njihovim saveznicima.

"Srbija je tokom rata izgubila 1.247.435 građana, ili 28 odsto svog stanovništva. Imali smo 402.435 poginulih vojnika. Namerno iznosim podatke koliko je bilo stradalih da ukažem koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i da hoćemo najbolje odnose sa svima u budućnosti", rekao je srbijanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije