Društvo

Odbijena tužba Agencije za državnu službu FBiH

Odbijena  tužba Agencije za državnu službu FBiH
Odbijena tužba Agencije za državnu službu FBiH

SARAJEVO - Sud BiH donio je presudu kojom se odbija tužba Agencije za državnu službu /ADS/ Federacije BiH /FBiH/ protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u vezi sa vraćanjem prijavne dokumentacije neizabranim učesnicima javnih konkursa.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH podsjeća da je donijela rješenje kojim je ADS-u FBiH naložila da nakon okončanja postupka izbora državnog službenika, žalbenog postupka, odnosno sudskog postupka, vrati prijavnu dokumentaciju neizabranim učesnicima javnih konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika.

Prema ovom rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka, ADS FBiH, shodno svojim ovlaštenjima, treba da utvrdi period čuvanja prijavne dokumentacije neizabranih učesnika javnih konkursa, kao i da donese Plan bezbjednosti ličnih podataka. 

Na to rješenje je ADS FBiH pokrenula upravni spor pred Sudom BiH u Sarajevu koji je navedenu tužbu u cijelosti odbio, te ocijenio da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH pravilno utvrdila da je zadržavanje prijavne dokumentacije svih neizabranih učesnika javnih konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika suprotno načelima obrade ličnih podataka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije