Društvo

Odlukom Ustavnog suda BiH dodirnuta "crvena linija"

Odlukom Ustavnog suda BiH dodirnuta "crvena linija"
Odlukom Ustavnog suda BiH dodirnuta "crvena linija"

ISTOČNO SARAJEVO - Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" poručila je da je odlukom Ustavnog Suda BiH o poništenju rezultata referenduma o Danu Srpske dodirnuta "crvena linija".

Iz ove organizacije ističu da sve političke stranke iz Republike Srpske moraju svim političkim, pravnim i institucionalnim sredstvima, potpuno jedinstveno i nepokolebljivo stati u odbranu 9. januara, dana kada je prije 25 godina stvorena Republika Srpska.

U saopštenju, koje je potpisao predsjenik Asocijacije Momčilo Krajišnik, naglašava se da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru na nivou BiH treba uvrstiti i po hitnom postupku usvojiti zakon o Ustavnom Sudu BiH, prema kojem bi iz rada Ustavnog suda BiH bile isključene strane sudije i na taj način bila zaustavljena i spriječena dalja zloupotreba ove institucije, u vidu majorizacije predstavnika bilo kog naroda u BiH.

Iz Asocijacije poručuju da usvajanje ovog zakona mora da bude prvorazredni prioritet svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

"Ukoliko dođe do blokada i opstrukcije njegovog usvajanja, pozivamo predstavnike srpskog naroda u Ustavnom Sudu BiH da zamrznu svoj rad. Nastavak rada u ovako ustrojenom Ustavnom sudu BiH značio bi davanje legitimiteta političkim štetočinama i uzurpatorima ove ustanove, kakvi su Bakir Izetbegović i njegovi poslušnici", navodi se u saopštenju i dodaje da zloupotreba Ustavnog suda BiH s ciljem ostvarivanja radikalne bošnjačke politike jednostavno mora prestati.

Asocijacija najoštrije osuđuje sve koji, koristeći ovakve odluke Ustavnog suda BiH, pozivaju "patriote" na nastavak specijalnog rata protiv Republike Srpske, te sve one koji priželjkuju nerede, pa čak i sukobe.

"Umjesto toga, pozivamo odgovorne strane u BiH, da se uzdrže od teških riječi, da nauče lekcije iz prošlosti i da se posvete demokratskom dijalogu i istinskom pomirenju među narodima", zaključuje se u saopštenju.

Ustavni sud BiH poništio je 1. decembra rezultate referenduma u Republici Srpskoj održanog 25. septembra zato što je proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije