Društvo

Održan drugi "Festival kobasice": Najbolje kobasice Milana Radulovića

Održan drugi "Festival kobasice": Najbolje kobasice Milana Radulovića
Održan drugi "Festival kobasice": Najbolje kobasice Milana Radulovića

BOSANSKI PETROVAC - Udruženje građana "Ruralni razvoj" Drinić organizovalo je u nedjelju naveče u selu Bravsko, kod Bosanskog Petrovca, drugi "Festival kobasice", koji je okupio veći broj proizvođača, ali i ljubitelja ovog gastronomskog specijaliteta

Centralni događaj, koji je održan u lokalnom ugostiteljskom objektu "Dijana", bio je ocjena kvaliteta gotovih suhomesnatih proizvoda, a manifestacija je propraćena nizom drugih sadržaja. Tako su svi prisutni, u ugodnom ambijentu, imali priliku probati pripremljene kobasice, ali i druga tradicionalna jela petrovačkog kraja poput domaćih kolačića i pita, dok je u ponudi bila i neizbježna domaća rakija, takođe iz ovog kraja.

"Na našem drugom 'Festivalu kobasice' učestvovalo je ukupno 14 proizvođača koji su uzorke svojih kobasica predali komisiji kojom je predsjedavao čuveni banjalučki mesar Stevan Tejić", rekli su nam iz Udruženja "Ruralni razvoj". Komisija je, prema pravilima, ocjenjivala spoljašnji izgled kobasice, sastav i izgled presjeka, konzistenciju, zatim boju, te ukus i miris.

Tako je, prema mišljenju komisije, najbolje ocijenjena kobasica koju je napravio Milan Radulović iz Bravska, drugo mjesto je zauzeo Duško Latinović iz Bukovače, dok je treći bio Dušan Lukić iz Drinića.

"Nijedna kobasica nije dosegla zlatnu medalju za kvalitet, što je pokazatelj da naši kobasičari moraju učiti. Dobra prilika nas očekuje od 26. do 28. februara na kobasicijadi u mjestu Turija, u srbijanskoj opštini Srbobran, za koju je naše udruženje dobilo pozivnicu za učešće", rekli su nam iz ovog udruženja. Kako su naglasili, Udruženje ima misiju afirmacije ruralnih područja u svim segmentima. S tim u vezi, ističu da je najbolji način za to upravo održavanje tradicije i jačanje identiteta, jer Evropi ne trebamo bezlični i slabi, već sa jasno izraženim identitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije