Društvo

Održan okrugli sto o pružanju podrške svjedocima/žrtvama

Održan okrugli sto o pružanju podrške svjedocima/žrtvama
Održan okrugli sto o pružanju podrške svjedocima/žrtvama

SARAJEVO - "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" naziv je projekta i okruglog stola koji je održan 21. maja u Sarajevu.

Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. "Vive Žene" - Tuzla u partnerstvu sa U.G. "Medica" - Zenica" Fondacijom "Udružene žene" - Banjaluka i Agencijom za saradnju" edukaciju i razvoj " ACED - Banjaluka.

Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje je se direktno ili indirektno bave žrtvama/svjedocima, kao i predstavnici državnih institucija i resornih ministarstava.

Učesnicima su se obratili: Boris Grubešić, rukovoditelj odjela za odnose s javnošću tužiteljstva BiH, Jasmin Mesić, šef Odsjeka za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene - Tuzla, Sabiha Husić, direktorica U.G. Medica - Zenica, Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene - Banjaluka, i Dejan Jovanović, koordinator ACED - Banjaluka.

Učesnici su informisani o važnosti pitanja podrške svjedocima/žrtvama prije, tokom i nakon svjedočenja u slučajevima ratnih zločina i drugih krivičnih djela. Takođe, prezentovani su i primjeri podrške kroz rad već uspostavljene mreže na području Unsko-sanskog kantona, a naglašena je i namjera da se mreža za podršku svjedocima/žrtvama uspostavi u Kantonu Sarajevo.

"Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj nam je da napravimo jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima. Trenutno aktuelna tema jesu ratni zločini koji još nisu završena priča. Međutim, ono što mi naglašavamo u ovom momentu jeste da te mreže koje će biti instuticionalne treba da rade i nakon završetka tih procesa i da prate i pomažu svjedocima svih sadašnjih i budućih krivičnih djela. Projekat je zamišljen tako da se mreže osnuju tamo gdje djeluju kantonalni sudovi u FBiH i okružni sudovi u RS, kao i da se mapiraju nevladine organizacije koje žele i imaju kapacitete da uz našu pomoć budu voditelji uspostavljenih mreža, istakla je Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene Tuzla.

O dobrom iskustvu uspostavljene mreže podrške svjedocima/žrtvama govorio je Jasmin Mesić, šef Odsjeka za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

"Prije uspostavljanja mreže ja sam kao tužilac bio u masi problema koje nisam mogao sam riješiti, a dobra priprema svjedoka treba da ima za krajnji cilj osuđujuću presudu. Uz pomoć U.G. 'Medica' - Zenica 2012. godine otpočeli smo s aktivnostima uspostavljanja mreže koja je obuhvatila šarolik broj učesnika i organizacija koje se bave ovim pitanjem. Treba istaći da se učešćem u mreži ne stvara nikakva dodatna obaveza; praktično svi oni koji već rade svoje zakonom predviđene poslove, onaj dio koji se odnosi prema žrtvi/svjedoku, implementira sa ostalim institucijama koje se nalaze u mreži", objasnio je Mesić.

Informativni okrugli sto na ovu temu planiran je 11. juna u Bijeljini, a dan kasnije i u Istočnom Sarajevu. Više informacija o projektnim aktivnostima i mrežama mogu se pročitati i na www.svjedocipravdapristup.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije