Društvo

Održana radionica o neuroprotektivnoj strategiji

Održana radionica o neuroprotektivnoj strategiji
Održana radionica o neuroprotektivnoj strategiji

BANJALUKA - Savremena nauka je dokazala da, osim tehnologije i savremenih medikamenata, postoje još brojne dodatne mjere koje je potrebno primijeniti kako bi rizično rođena, prijevremeno rođena i naročito bolesna djeca ne samo preživjela, već imala kasnije dobar senzomotorni razvoj bez kašnjenja i razvojnih deficita.

Ovo je zaključak radionice koja je u petak i subotu održana u amfiteatru Medicinskog fakulteta Banjaluka na temu "Nove neuroprotektivne strategije i ultra rane intervencije u neonatologiji".

Kako je saopšteno iz Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, radionica je organizovana uz pomoć kolega iz Instituta za neonatologiju iz Beograda i Klinike za dječje bolesti, a predavanja su održale doktorica Milica Ranković-Janevski, direktor Instituta i šef Kabineta za NIDCAP®, i medicinska sestra Maja Radovanović, NIDCAP® professional. Praktičnu primjenu demonstrirala je medicinska sestra Mira Roksandić, internacionalni instruktor bebi masaže.

Ranković-Janevski je pojasnila da je ovo radionica koja se odnosi na nove neuroprotektivne strategije koje su u svijetu aktuelne u neonatologiji. "Sprovodi se edukacija i implementacija kako na ovom polju, tako i u oblasti ultra rane intervencije tokom liječenja i njege novorođene djece, kako bi se obezbijedio što bolji senzomotorni i psihomotorni razvoj kasnije u djetinjstvu. Radionica je u potpunosti usmjerena na program individualizovane razvojne njege i posebne aktivnosti u okviru tog koncepta njege koji se odnose na to kako možemo promjenom svog rada i usvajanjem novih shvatanja i tehnika pomoći i održati ispravan razvoj prijevremeno rođene djece", saopšteno je iz UB-a.

Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, pozdravila je sve prisutne i zahvalila gošćama na dosadašnjoj odličnoj saradnji koja postoji između Instituta za neonatologiju Beograd i Klinike za dječje bolesti, a skupu se obratila i doktorica Vesna Novaković kao šef intenzivne njege i terapije Klinike za dječje bolesti Univerzitetske bolnice KCBL.

"Radionici, koja je organizovana uz podršku farmaceutske kuće 'AbbVie' d.o.o., prisustvovali su ljekari i medicinske sestre iz Klinike za dječje bolesti, Klinike za ginekologiju i akušerstvo i terapeuti iz Službe kliničke rehabilitacije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka", saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije