Društvo

Održani forum besjedništva i književno veče u čast Petra Kočića

Održani forum besjedništva i književno veče u čast Petra Kočića
Održani forum besjedništva i književno veče u čast Petra Kočića

Prvi forum besjedništva, na kojem je učestvovalo osam studenata pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda, održan je u četvrtak naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci u okviru programa 49. "Kočićevog zbora".

Vitomir Popović, predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje", koje je organizator foruma, rekao je da je Petar Kočić bio veliki besjednik, te da će ovaj sadržaj, koji je novina "Kočićevog zbora", doprinijeti ukupnom kulturnom sadržaju manifestacije.

Forum besjednika organizovan je pod mentorstvom profesora Nikole Mojovića, koji je rekao da jednog besjednika odlikuju najbolje ljudske vrline, te da su važne riječi, govor i ono što se publici treba saopštiti.

"Govornik je onaj ko je dobar čovjek, jer samo dobar čovjek može biti dobar govornik. Ne znači ako neko dobro i lijepo govori da je govornik, jer je u istoriji bilo velikih govornika koji su zloupotrebljavali govor", istakao je Mojović.

On je dodao da su se retorika i besjedništvo proširili na ovim prostorima, te da su sloboda govora i mišljenja osnova demokratije.

"Veliki Kočić je, kao veliki borac, narodni tribun i veliki govornik u nekadašnjem Saboru BiH, zaslužio da se mladi ljudi, mladi govornici, sjete i Kočića i u njegovu čast besjede", naglasio je Mojović.

Forum besjedništva prvi put je organizovan u okviru "Kočićevog zbora", a namjera organizatora je da se ovim događajem iskaže dužno poštovanje prema Petru Kočiću, koji je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih oratora u Saboru BiH u vrijeme austrougarske okupacije.

Istovremeno, dok se u Banjaluci u Kočićevu čast održavao Forum besjedništva, u Beogradu je održavano književno veče, u okviru kojeg su pisci iz RS i Srbije u Udruženju književnika Srbije čitali svoje poetske i prozne stihove.

Pod sloganom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji - pjesnici Srbije i Republike Srpske", učešće su uzeli Jovanka Stojčinović-Nikolić, Ranko Pavlović i Slobodan Janković iz RS, te Milenko Šarić, Manojlo Gavrilović i Pero Đurđević iz Srbije.

Zorica Arsić-Mardarić, predstavnik Udruženja književnika Srbije, poručila je da je "Kočićev dan u Beogradu" dan kada se slavi život velikog pisca i djelo jednog od najvećih srpskih revolucionara.

"Ono što je najlepše jeste da se srpskim duhom i slogom u pesničkim delima održava duh srpskog naroda", istakla je Arsićeva.

Zbor u nedjelju

Centralna svečanost "Kočićevog zbora" biće održana ove nedjelje u Stričićima. Program počinje u 10 časova parastosom, koji će biti održan u crkvi, a potom će na spomenik poginulim borcima biti položeno cvijeće. Biće održana i tradicionalna bodljavina bakova za nagradu "Jablan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije