Društvo

Oko 150 srednjoškolaca prijavilo se da da krv

Oko 150 srednjoškolaca prijavilo se da da krv
Oko 150 srednjoškolaca prijavilo se da da krv

GRADIŠKA - Za učešće u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Gradišci prijavilo se oko 150 srednjoškolaca, a danas su prvi put krv dali učenici Srednje stručne i tehničke škole.

Krv će sutra dati gimnazijalci, a u četvrtak učenici Tehničke škole.

Učenice Sanja Majstorović i Jelena Lukić, koje su danas prvi put dale krv, istakle su da u akciji učestvuju da bi pomogle onima kojima je to najpotrebnije.

Akciju je povodom obilježavanja Dana opštine Gradiška 24. aprila organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta.

Sekretar gradiškog Crvenog krsta Dragana Stević očekuje da će u toku akcije biti prikupljeno od 70 do 80 doza krvi.

Stevićeva kaže da je riječ o tradicionalnoj akciji koja se organizuje s ciljem da se kod omladine izgradi svijest o važnosti dobrovoljnog davanja krvi i podmladi struktura stalnih davalaca.

"Na području opštine Gradiška ima veliki broj stalnih davalaca krvi, a cilj je da se ovakvim akcijama u srednjim školama animira oko 50 učenika koji će u budućnosti biti redovni davaoci", rekla je Stevićeva.

Načelnik gradiške Službe za transfuzijsku medicinu Marija Cvjetković rekla je da transfuzija u Gradišci trenutno raspolaže sa dovoljnim zalihama krvi jer se tokom marta i aprila organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Cvjetkovićeva je napomenula da najviše problema sa nedovoljnim zalihama krvi bude tokom ljetnih mjeseci, te da se u tom slučaju oslanjaju na stalne davaoce kojima se savjetuje da krv daruju u tom period.

U Službi za transfuzijsku medicinu Gradiška godišnje se prikupi od 2.600 do 2.800 doza krvi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije