Društvo

Oko 7.500 zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo obustavilo rad

Oko 7.500 zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo obustavilo rad
Foto: Nedžad Uglješa | Oko 7.500 zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo obustavilo rad

SARAJEVO - Blizu 7.500 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo u petak je stupilo u generalni štrajk i zahtijevaju povećanje plate i bolje uslove rada, ali i bolje uslove za pacijente.

Bassan Koudeimati, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, ističe da će štrajk trajati sve dok Vlada Kantona Sarajevo ne ispuni njihove zahtjeve. Tvrdi da je Ministarstvo zdravstva Sindikatu ljekara predložilo povećanje koeficijenta, za primarijuse sa 4,2 na 4,6, a za ljekare opšte prakse sa 3,5 na 3,9, te da im se satnica poveća na 2,5 KM, dok oni traže 2,75.

"Nismo pristali na to. Nećemo da se poveća koeficijent samo ljekarima. Šta je s ostalim medicinskim osobljem, pa i oni su zaslužili bolje uslove. Smatramo da sada treba povećati samo satnicu, a o koeficijentu ćemo razgovarati poslije", kaže Koudeimati i ističe da zdravstveni sektor ima dotrajalu opremu za koju bi trebalo izdvojiti oko deset miliona KM kako bi se obnovila i time omogućila bolja zdravstvena usluga građanima.

Ističe da je situacija u Domu zdravlja KS nešto bolja nego u Kliničkom centru Sarajevo, iz kojeg su, uzgred, podržali kolege, ali sami nisu stupili u štrajk, uz konstataciju da će uštedama moći povećati plate.

Sindikalci ističu da je u Kliničkom centru Sarajevo situacija teška jer su imali dug od 120 miliona KM, koji pokušavaju sanirati, i da zbog toga u ovoj ustanovi nedostaje mnogo stvari. Medicinari su ogorčeni i zbog činjenice da neki zaposlenici u javnim službama imaju puno veće plate od njih, a ogorčeni su i na parlamentarce jer ništa ne čine, a imaju tri puta veću platu od primarijusa.

S druge strane, kantonalni premijer Elmedin Konaković rekao je da je Vlada izdvojila 15 miliona KM za plate zdravstvenih radnika, što je povećanje za blizu 10 posto, ali da radnici nisu pristali na to.

"Ovo je maksimum koji Vlada trenutno može izdvojiti, što je ogroman korak", naglasio je Konaković za Klix.ba. Mislio je da će povećanje plate naići na oduševljenje, ali nije bilo tako.

"Zahtjevi sindikata su isključivi i traže četrdesetak miliona KM povećanja, a mi imamo 15. Ugrozili bismo cijeli zdravstveni sistem kada bismo to potpisali", istakao je on.

Dok traje generalni štrajk ljekari će primati samo pacijente kojima je ugrožen život, poput pacijenata s infarktnim stanjem, napadom bubrega, lomovima, a sve što je "hladno" može čekati.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ističe da ova ustanova radi samo sa pacijentima koji imaju akutne probleme, odnosno s onima koji moraju uzeti redovnu terapiju kako im ne bi bio ugrožen život, te s onima koji dođu sa povredama ili simptomima koji im ugrožavaju život.

Zdravstveni radnici koji rade u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevu nisu u štrajku, jer ne smiju ugroziti građane koji dođu kao hitni slučajevi i kojima se mora ukazati medicinska pomoć.

Pred Općom bolnicom "Prim. dr Abdulah Nakaš" u petak je bilo prilično pusto jer je i medicinsko osoblje ove bolnice u generalnom štrajku, te će, poručili su, primati samo hitne slučajeve.

I Dom zdravlja u Centru u petak je bio pust, tek poneki pacijent je došao.

Na portirnici su "Nezavisnim" kazali da je bilo pacijenata koji su sasvim mirno primili informaciju da ljekari i medicinsko osoblje štrajkuju, ali i onih koji su negodovali zbog toga.

U čekaonici smo sreli majku sa djevojčicom koja ima hronično oboljenje. Majka djevojčice nam je kazala da se prethodno čula sa doktoricom i da joj je rekla da dođe kako bi dijete dobilo terapiju.

I dok je ekipa "Nezavisnih" slikala polupraznu čekaonicu, jedan od ljekara nam je uz blagi osmijeh rekao: "Samo vi slikajte".

Na hodniku Doma zdravlja sreli smo i penzionera Mehu, koji je, kako nam je rekao, pošao po uputnice.

Na naš upit zna li da ljekari i medicinsko osoblje štrajkuju, rekao je da ne zna, a na pitanje da li smatra da je štrajk opravdan, kaže:

"Imaju oni zašto da štrajkuju. Sve je loše - usluga, oprema, a ja idem da se naručim, pa ako me vrate, neka".

Štrajkovi i u BPK i Posavskom kantonu

U zdravstvenim ustanovama u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) u petak je održan polučasovni štrajk upozorenja zbog neispunjavanja obaveza iz granskog kolektivnog ugovora na nivou kantona, a medicinari su protestovali i u Posavskom kantonu.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija rekao je da ni nakon osam mjeseci nije došlo do realizacije ugovora uprkos tome što su njime, u odnosu na federalni granski kolektivni ugovor, umanjena prava radnika u Goraždu.

"Nadamo se da ćemo naći dogovor s kantonalnom vladom koji bi rezultirao usvajanjem pravilnika o radu uz saglasnost sindikata", naglasio je Baščelija.

Štrajk upozorenja održan je u Kantonalnoj bolnici, te u domovima zdravlja u Goraždu, Prači i Ustikolini.

Istovremeno, nezadovoljni odnosom Vlade Posavskog kantona prema zahtjevima zdravstvenih radnika, tamošnji Sindikat zdravstva održao je u petak polučasovni štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama u Orašju, Domaljevcu i Odžaku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije