Društvo

Ombudsmen pokreće istragu o napadu u KPZ Zenica

Ombudsmen pokreće istragu o napadu u KPZ Zenica
Ombudsmen pokreće istragu o napadu u KPZ Zenica

BANJALUKA - Slobodan Protić, predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske izjavio je da je neophodno stvoriti zakonske pretpostavke u BiH da osuđenici budu premještani iz zatvora u jednom entitetu u drugi.

On je nakon sastanka sa suprugama zatvorenika koji kaznu služe u KPZ Zenica izjavio da se ovom odboru već određen broj osuđenika obraćao ukazujući na probleme koji imaju pri osluženju kazne.

On je kao problem evidentirao činjenicu da u BIH ne važi pravilo prema kojem osuđenik nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne može izaći na uslovnu slobodu.

Sastanku sa suprugama osuđenika koji kaznu služe u KPZ Zenica prisustvovao je i Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH a koji je izjavio da će ova instuitucija da otvori istragu o događajima u Zeničkom KPZ-u kojom će biti utvrđene sve činjenicce u vezi sa ovim incidentom.

Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića, koji je zajedno sa bratom Nenadom i njihovim zetom Sinišom Babićem pretučen u Zeničkom zatvoru, kazala je da njen muže osjeća jake bolove te da insistiraju na tome da ga pregleda doktor iz RS.

Kasipović: Priprema se kompletan izvještaj o dešavanjima u KPZ Zenica

Ministarstvo pravde RS i dalje insistira na potpisivanju memoranduma u vezi sa izvršenjem kazne zatvora i nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđena lica, koja osude sudovi u RS ili kantonalni sudovi, bila u mogućnosti da izdržavaju kaznu zatvora prema mjestu svog prebivališta.

To je poručio Anton Kasipović, ministar pravde RS, koji je danas u svom kabinetu razgovarao sa Željkom Zorić i Snežanom Bajić, suprugama osuđenih lica koja kaznu zatvora služe u Kaznenom-popravnom zavodu Zenica.

Kasipović je sagovornice informisao o izvještaju nastalom kao rezultat današnjeg kontinuiranog kontakta sa ministrom pravde FBiH, Matom Jozićem, te rukovodstvom u KPZ Zenica.

"Ministar pravde FBiH Mato Jozić i zamjenik direktora KPZ Zenica Ivica Dujmović su me uvjerili da su preduzete sve neophodne mjere da bi se osuđena lica zaštitila i obezbijedila od daljnjih mogućih napada", rekao je Kasipović.

On je naveo da je u toku priprema kompletnog izvještaja u vezi sa ovim nemilim događajem.

"Prema informacijama koje sam dobio, nadležni pravosudni organi obavljaju potrebne radnje i  postupke u vezi sa ovim, nemilim događajem. Rečeno mi je da je u najboljem redu obavljena vjerska služba povodom Vaskrsa", rekao je ministar Kasipović.

On je poručio da će i dalje ostati u kontinuiranom kontaktu sa Jozićem, rukovodstvom u KPZ Zenica, te porodicama osuđenih lica koja kaznu zatvora služe u KPZ Zenica.

"Ministarstvo pravde RS će do postizanja konačnog dogovora insistirati na profesionalnom i humanom odnosu u kojem svakoj osobi, prije svega, mora biti garantovana bezbjednost", zaključio je Kasipović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije