Društvo

Opasna oštećenja rekonstruisanog nasipa

Opasna oštećenja rekonstruisanog nasipa
Opasna oštećenja rekonstruisanog nasipa

BIJELJINA - Rekonstruisani savski nasip kod Bijeljine oštećen je u martu zbog kretanja vozila pod teškim teretom kosinom nasipa, upozorio je danas načelnik odjeljenja za nadzor nad hidrotehničkim objektima u "Vodama Srpske" Miroslav Čvrgić.

Čvrgić je novinarima pokazao oštećenja u podnožju nasipa u vidu kolotraga dugog oko 600 metara, koji se završava u obližnjoj šumi na području sela Brodac i Balatun.

Prema njegovim riječima, oštećenja su primijećena 24. marta, a pretpostavlja se da su napravljena kretanjem traktora sa prikolicom.

"U napravljenim udubljenjima skuplja se voda koja vlaži nasip i ugrožava njegovu stabilnost na duže staze", istakao je Čvrgić.

On je podsjetio da je saobraćaj duž nasipa zabranjen, kao i neovlašteno kretanje prilaznim putevima do vodoprivrednih objekata koji štite Semberiju od poplava.

"U posljednje vrijeme uočeno je dosta nezakonitosti na vodnom zemljištu i na zaštitinim vodoprivrednim objektima, od nelegalne eksploatacije šljunka i odlaganja smeća u vodotocima i na nasipima, saobraćaja duž nasipa i njegovih kosina, uklanjanja rampi i oznaka, čak i cijelih dijelova nasipa, a imali smo i slučajeve neovlaštenog rukovanja ustavama", rekao je Čvrgić.

Prema njegovim riječima, "Vode Srpske" će zbog toga pojačati nadzor nad hidrotehničkim objektima, naročito na objektima odbrane od poplava u Bijeljini, a protiv nesavjesnih građana koji ugrožavaju bezbjednost svih biće podnesene krivične prijave.

Načelnik Odjeljenja za pravne poslove u "Vodama Srpske" Slobodan Marilović podsjetio je da su nasipi u Semberiji obnovljeni uz ogromna ulaganja Vlade Republike Srpske i napore svih nadležnih da se vodoprivredni objekti redovno održavaju, kao i da se grade novi i rekonstruišu objekti koji su oštećeni od velikih voda i poplava.

"Očekujemo od organa kontrole i drugih nadležnih u Republici Srpskoj da, svako u svom domenu, spriječe oštećenja objekata koji nas sve štite od katastrofa", rekao je Marilović.

Prema njegovim riječima, "Vode Srpske" će ponovo postaviti rampe i obavještenja kojima se štiti savski nasip od oštećenja.

Marilović je pozvao građane da i sami čuvaju vodoprivredne objekte i da spriječe njihovo ugrožavanje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije