Društvo

Operisan dječak obolio od Hiršpungove bolesti

Operisan dječak obolio od Hiršpungove bolesti
Operisan dječak obolio od Hiršpungove bolesti

TUZLA - Tim ljekara sa Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prvi put je samostalno izveo operativni zahvat kod jednogodišnjeg dječaka oboljelog od Hiršpungove bolesti.

Operacija je rađena po Svensonovom metodu. Riječ je o bolesti koja se manifestuje u otežanom pražnjenju crijeva i, ukoliko se ne tretira na adekvatan način, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i smrtnog ishoda.

"Kod operisanog dječaka bolest smo dijagnosticirali u dobi od četiri mjeseca i tada je urađen prvi operativni zahvat koji je podrazumijevao formiranje kolostome", rekao je dr Edin Husarić, šef Odjeljenja dječje hirurgije.

Prema njegovim riječima, kada su stečeni svi neophodni uslovi i kada je to stanje djeteta dozvoljavalo, učinjen je definitivni hirurški tretman, a to je operacija metodom po Svensonu.

"Ovom metodom smo transanalno odstranili oboljeli dio debeleg crijeva i takođe transanalno napravili kolo-analnu anastomozu, nakon čega naš pacijent sada ima normalno pražnjenje crijeva i uredne stolice", objasnio je dr Husarić.

Operacija i rani postoperativni tok su protekli uredno.

U operativnom tretmanu su učestvovali dr Edin Husarić, dr Amir Halilbašić i dr Sanimir Suljendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije