Društvo

Oporezivanje toplog obroka stanjilo novčanik hiljadama radnika

Oporezivanje toplog obroka stanjilo novčanik hiljadama radnika
Oporezivanje toplog obroka stanjilo novčanik hiljadama radnika

SARAJEVO - Započeto oporezivanje toplog obroka većeg od 8,5 KM u FBiH stiglo je na naplatu radnicima pa su u samo jednoj radničkoj porodici ovaj mjesec smanjena primanja za čak 380 KM.

"To su nam skoro cjelokupne režije. Ja sam dobila 120 KM manje, a muž 260 KM zbog oporezivanja toplog obroka. A ionako smo na minimalcu", kazala je jedna radnica u ugostiteljstvu, ne želeći da objavimo čak ni njihovo ime zbog straha. Suprug joj je zaposlen u drugoj branši.

U Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da je hiljade radnika iz realnog sektora oštećeno i dobilo je ovaj mjesec umanjena primanja za oktobar.

"Otkaza nije bilo u značajnijoj mjeri, što ne znači da ih neće biti zbog ovog udara", ističe potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Neki radnici kažu da se sada boje da neće moći uzeti ni kredit jer je potvrda o iznosu toplog obroka bila jedan od dokumenata koji se predaju banci. Nadaju se da će ovo biti privremeno.

Izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak stupile su na snagu 3. oktobra, od kada je oporeziv topli obrok iznad 8,5 KM dnevno i regres iznad oko 400 KM. Ovome su se protivili poslodavci i sindikat tražeći još jednu odgodu primjene pravilnika, odnosno do usvajanja zakona o doprinosima kojim bi doprinosi bili niži.

"Tako bi se sve ovo na neki način anuliralo, neutralisalo. Ovako, oštećeni su svi koji rade u realnom sektoru. Grane privrede poput tekstila, gdje su najniža primanja, na ivici su egzistencije. Isplatu niže plate radnicima su kompenzirale kroz veći topli obrok, što je sada onemogućeno. U javnom sektoru topli obrok je osam KM, ali oni imaju dobre plate", kaže Šatorović.

Naglasio je da je ovo dodatno osiromašenje ionako ugroženog radnika i da je pitanje koliko dugo će to trajati.

"Sada u realnom sektoru radnici imaju manja primanja, težu egzistenciju, poslodavci imaju nezadovoljnog radnika i ne znam kako time profitira Vlada FBiH", dodao je Šatorović.

Iz Ministarstva finansija FBiH su rekli da je u toku izrada novog zakona o doprinosima kojim bi se doprinosi trebali umanjiti, kao i izrada novog zakona o porezu na dohodak. Nedavno je ministrica Jelka Milićević ponovila da nema razloga za ponovnu odgodu primjene pravilnika i da je on vezan za novi Opći kolektivni ugovor.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da poslodavci plaćaju kao i do sada, s tim da dio od toga sada Vlada uzima od radnika sebi. Kazao je da strahuju da će biti gore jer po prvim informacijama o zakonu o doprinosima daje se rješenje koje će dovesti do novog opterećenja onih sa malim platama, dok će oni sa visokim profitirati.

"Učinićemo sve da do toga ne dođe", dodao je Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije