Društvo

Oprema za bebe skuplja 30 odsto

Oprema za bebe skuplja 30 odsto
Oprema za bebe skuplja 30 odsto

BANJALUKA - Talas poskupljenja obuhvatio je i kozmetičke proizvode i opremu za bebe pa su cijene u prosjeku sada više za oko 20 do 30 odsto, kažu trgovci, ali i roditelji.

Istovremeno, u Udruženju potrošača RS ističu da su korekcije cijena opreme za bebe i te kako neopravdane, te apeluju da vlasnici marketa i prodavnica povedu računa o platežnoj moći stanovništva i realnim potrebama za poskupljenjima.

"Vlada mišljenje da sve treba da poskupi. Svi su govorili o suši pa su to neopravdano iskoristili da odmah podignu cijene hrane, a onda su ovu situaciju iskoristili i proizvođači drugih artikala, koji s tom situacijom nemaju nikakve veze. U Srbiji je drugačije, jer je dinar vezan za evro, a kod nas je fiksni kurs i zaista nema razloga za korekcijama cijena. To je apsurdno", ističe Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača RS.

Trgovci govore kako je oprema za bebe drastično poskupjela, jer za jedan kozmetički paket, koji je do prije mjesec dana koštao 25 ili 30, sada treba izdvojiti i do 40 KM.

"Riječ je o provjerenom srbijanskom proizvođaču čije su proizvode roditelji rado kupovali, jer im je, osim kvalitetom, odgovarao i cijenom. Kozmetika za djecu i ostalih proizvođača po artiklu  je poskupjela 20 do 30 odsto. Naravno, sada ljudi kupe samo proizvod koji je baš neophodan. Ako za nešto nema novca, onda se bez toga može i mora", kaže Milica K., radnica u jednom banjalučkom marketu.

Poskupljenja su mladim roditeljima dodatno opteretila, kako kažu, ionako tanak kućni budžet.

"Ovo je neizdrživo. Presvucite bebu šest ili sedam puta dnevno i nije teško doći do računice. Morali smo da pređemo na pamučne pelene, bar da tu uštedimo. Kozmetika je poskupjela. Recimo, šampon smo plaćali 3,90, a sada je 4,50 KM. Krema bez koje ne mogu da zamislim presvlačenje poskupjela je za 1,50 KM, puder oko 0,30 KM… Gdje je ostalo?  Kupovina mi je sada sigurno skuplja za oko 30 KM. Sa platama ne možemo da sastavimo čitav mjesec", ogorčena je Nataša Mitrović, majka tromjesečne bebe.

S druge strane, u "Mercatorovim" marketima ističu da rast cijena kozmetike za bebe nije bio značajniji, a prehrambenim proizvodima za novorođenčad cijena nije promijenjena.

"Šamponi koštaju od 1,89 do 6,69KM, flašice od 3,80 do 12,20 KM, a paket pelena naše marke Lumpi 18,70 KM", navode u Službi za odnose s javnošću "Merkatora", dok u marketima "Tempo", "Maxi" i "Mini Maxi" ističu da poskupljenja uopšte nije bilo.

"Hrana za bebe košta od 5,85 do 26,45 KM, šamponi i kupke od 2,20 do 9,70 KM, pelene od 18,59 do 38,45 KM, nosiljke od 30 do 127 KM, krevetići od 150 do 360 KM, te kolica od 99,50 do 630 KM. Proizvodi naših robnih marki Alba i Care su znatno jeftiniji, a u rangu su proizvoda poznatih proizvođača", navodi Dijana Milanković-Kusturić, PR menadžer "Delhaize BH".

Srbija vratila PDV na opremu za bebe

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije, nedavno je izjavio da bi smanjenje ili ukidanje PDV-a na opremu za bebe najviše odgovaralo trgovcima i uvoznicima bebi opreme, a manje roditeljima, te da je njima bolje da im bude omogućeno vraćanje tog poreza.

Tako se Vlada Srbije krajem septembra opredijelila da roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara vraća PDV, jer je to najbolji način da im bude pomognuto. Ukazano je i da direktive EU ne predviđaju nižu stopu PDV-a na opremu za bebe, "tako da bi druga rješenja Srbiju udaljila od usklađivanja s propisima EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije