Društvo

Opština Tuzla dijeli imovinu poplavljenima

Opština Tuzla dijeli imovinu poplavljenima
Opština Tuzla dijeli imovinu poplavljenima

TUZLA - Općinsko vijeće Tuzla donijelo je odluku o raspisivanju prvog javnog konkursa za dodjelu nekretnina općine Tuzla osobama čiji su objekti oštećeni ili uništeni u majskim poplavama i pokretanjima klizišta.

Odlučeno je da na području naselja Plana za takve namjene bude određeno 17 lokacija, zatim u Breškama 20, Solini devet, Batvi dvije i Paša Bunaru jedna.

Na prvi javni konkurs mogu se prijaviti vlasnici objekata koji su u momentu proglašenja stanja prirodne nesreće imali mjesto prebivališta na području općine Tuzla, vlasnici kojim je prirodnom nesrećom trajno onemogućeno korištenje stambenog prostora, vlasnici čiji stambeni prostor nije moguće sanirati ili je ono povezano sa nesrazmjernim troškovima ili sigurnosnim rizicima i vlasnici koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu iste namjene.

Na konkursu, kako je precizirano odlukom, ne mogu učestvovati osobe koje u vrijeme prirodne nesreće nisu koristile stambene objekte za stanovanje, vlasnici vikend kuća koje su trajno oštećene i koje se ne mogu sanirati.

Učesnici prvog javnog konkursa za dodjelu parcela dužni su u prijavi naznačiti lokaciju na koju se prijavljuju. Prvostepena komisija će odrediti pravo prvenstva za prenos prava vlasništva na parcelama na osnovu redoslijeda učesnika na rang-listi. Ako više učesnika konkursa ima isti broj bodova, prednost imaju oni čije se prebivalište na dan proglašenja stanja prirodne nesreće bude nalazilo bliže lokaciji koja je predmet konkursa.

Katastrofalne majske vremenske nepogode na području općine Tuzla, kako je navedeno na sjednici Općinskog vijeća, pričinile su materijalnu štetu od oko 405 miliona KM. U 37 od 40 tuzlanskih mjesnih zajednica evidentirana su klizišta, a stručne službe registrovale su ukupno 1.958 pokretanja tla.

Poplave i klizišta u potpunosti su uništili 238 objekata, oštetili 574, a zbog neuslovnosti smještaja iz svojih kuća iseljene su 792 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije