Društvo

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u selu kod Kaknja

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u selu kod Kaknja
Foto: Srna | Oskrnavljeno pravoslavno groblje u selu kod Kaknja

KAKANJ - Na mjesnom pravoslavnom grobnju u selu Karaula kod Kaknja oskrnavljeno je više nadgrobnih spomenika, rekao je Srni jerej Dragiša Cvjetković, paroh dobrinjski.

"Uprava parohije dobrinjske u Kaknju obavijestila je o ovom slučaju Policijsku stanicu u Kaknju, čiji su službenici izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik", rekao je jerej Cvjetković.

Utvrđeno je da su nepoznati vandali oštetili pet nadgrobnih spomenika, od kojih je pet prevrnuto.

"Pričinjena materijalna šteta na nadgrobnim spomenicima iznosi oko 5.500 KM. Među oskrnavljenim spomenicima dva su tek nedavno postavljena, dok je jedan obnovljen proteklih godina", precizirao je Cvjetković.

U Policijskoj upravi Kakanj danas nisu mogli da daju više informacija o skrnavljenju pravoslavnog groblja u selu Karaula.

Gvardijan Samostana Kraljeva Sutjeska fra Željko Brkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju Sulejman Čeliković osudili su ovaj vandalski čin, a obaviješteno je i Međureligijsko vijeće BiH.

Načelnik opštine Kakanj Nermin Mandra najoštrije je osudio skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kaknju i rekao da će opština sanirati pričinjenu štetu i da će to uraditi u dogovoru sa sveštenikom Cvjetkovićem.

"To su uradili vandali koji ne pripadaju ljudskoj rasi, jer onaj ko ruši nadgrobni spomenik nije čovjek", rekao je Mandra.

Na groblju Karaula nalazi se porušena kapela i veliki broj nadgrobnih spomenika koji su oštećeni u ratnom i poslijeratnom periodu.

Od predratnih više stotina parohijana koji su koristili mjesno groblje u selu Karaula danas ih je svega nekoliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije