Društvo

Osnovicu za obračun plate digli za 250 KM

Osnovicu za obračun plate digli za 250 KM
Osnovicu za obračun plate digli za 250 KM

TUZLA - Odluka Administrativne komisije Skupštine TK kojom je osnovica za obračun plata poslanika i članovima skupštinskih komisija povećana za 20 posto ili 250 KM zgrozila je javnost u Tuzlanskom kantonu.

Plata poslanicima u Skupštini TK obračunavana je do kraja 2014. na način da je od prosječne plate u FBiH odbijano 30 posto. Međutim, odlukom Administrativne komisije, od januara se plata poslanicima obračunava tako što se odbija 10 posto, što je u praksi donijelo povećanje plata za 20 posto.

I dok Senad Alić, predsjednik Skupštine TK i predsjednik Administrativne komisije (na fotografiji), tvrdi da ne vidi ništa sporno i ne zna zbog čega se diže tolika prašina, iz Centra civilnih inicijativa (CCI) navode da su šokirani takvom drskošću.

"Dok se Vlada u tehničkom mandate borila kako da izađe na kraj sa zahtjevima radnika i dok je mandatar radio na formiranju novog saziva Vlade, Administrativna komisija je samo nekoliko dana od konstituisanja, netransparentno i bez očiju javnosti, povećala ne samo plate nego i naknade za cijelih 20 posto. Odluka ne sadrži ni uobičajeno suvislo obrazloženje", navode iz CCI-ja.

Ujedno pozivaju da Skupština TK poništi odluku, kako bi, ističu, po redovnoj proceduri primanja javnih zvaničnika bila uređena zakonom i time se izbjeglo da ubuduće o tome odlučuje Administrativna komisija.

Osim Alića, odluku su podržali i drugi članovi Administrativne komisije i to: Mirza Sakić (BPS), Mirza Omerdić (SDA), Nedžada Avdić (DF), Fuad Imamović (SBiH), Nedžad Hamzić (SBB) i Redžep Ismajlovski (vanskupštinski član i član SDP-a).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije