Društvo

Osporeno imenovanje v.d. koči isplate u zdravstvu USK

Osporeno imenovanje v.d. koči isplate u zdravstvu USK
Foto: N.N. | Osporeno imenovanje v.d. koči isplate u zdravstvu USK

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću osporio je imenovanje Sanela Bajramovića na funkciju vršioca dužnosti direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, zbog čega je blokirana isplata sredstava ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

Ova okolnost je još više zakomplikovala teško stanje u ovdašnjem zdravstvu, kojeg već sedmicama potresa generalni štrajk ljekara i stomatologa. Bajramovića je na pomenutu funkciju imenovala Vlada USK, nakon što je krajem prošlog mjeseca razriješeno rukovodstvo ove institucije, iz koje se finansira cjelokupan zdravstveni sektor u ovome kantonu.

Bajramović se žalio Kantonalnom sudu u Bihaću, koji je poništio prvostepenu sudsku odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Inače, on nije uposlenik ove ustanove, što je u ovome trenutku glavni predmet spora.

"Bajramović je legalno imenovan i pored toga što nije uposlenik Zavoda, s obzirom na to da je Vlada organ koji imenuje i razrješuje direktora, a ne upravni odbor. To je bila praksa u svim proteklim godinama i ne vidim razlog da sud osporava imenovanje", kaže aktuelni predsjednik Upravnog odbora ZZO USK Zuhad Porčić. Prema njegovim riječima, ovogodišnji budžet ove institucije iznosi 107 miliona maraka i najveći je u posljednjih nekoliko godina.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćelamović izrazila je nadu kako će se ova situacija što prije razriješiti, s obzirom na veoma teško stanje u zdravstvu USK. Ona je dodala kako bi, ukoliko sve potraje, zdravstvene ustanove mogle doći u problem s nabavkom lijekova i neophodnog repromaterijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije