Društvo

Otkriven uzrok nesreće kod Mostara: Avion pao zbog infarkta pilota

Otkriven uzrok nesreće kod Mostara: Avion pao zbog infarkta pilota
Foto: Ilustracija | Otkriven uzrok nesreće kod Mostara: Avion pao zbog infarkta pilota

SARAJEVO - Istraga avionske nesreće koja se 13. maja dogodila kod Mostara, a u kojoj je stradalo pet osoba pokazala je da je da je nesreću prouzrokovao srčani udar pilota koji je upravljao avionom.

Salih Begić, glavni istražitelj nezavisne komisije koja je formirana da izvrši istragu kazao je da je napravljeno niz propusta prilikom organizacije manifestacije “Dani otvorenih vrata” mostarskog aerodrome. Kazao je da je prva greška pilota to što nije prijavio da ima srčanih problema.

Begić je kazao da je ustanovljeno da na posljednjem redovnom pregledu za dobijanje liječničkog uvjerenja pilot Ivan Karačić nije prijavio zdrastvene probleme od zadnjeg pregleda čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstene probleme.

Pilot je izjavio i svojeručno potpisaio da nema nikakvih srčanih problem, te da u proteklom periodu nije imao ni jednu posjetu kod ljekara, a istragom je utvrđeno da to nije tačno, rekao je Begić.

Begić je u toku iznošenja nalaza uzroka nesreće kazao da je nalaz pokazao da je pilot doživio srčani udar u toku leta, nekih 7 minuta nakon što je let počeo te da je u momentu pada aviona bio mrtav te da je obdukcijski nalaz pokazo da mu je ranije ugrađeni stent bio začepljen .

U nastavku iznošenja nalaza nesreće Begić je rekao da je Karačić  bio ključna osoba u pripremi i provođenju manifestacije što je znatno uticalo na ukupno stanje pilota.

“Na dan nesreće pilot je bio izložen psihofizičkom napezanju jer je u relativno kratkom periodu izveo 12 letova što je rezultiralo akutnim zamorom”, rekao je Begić.

Begić je novinarima pojasnio da je tokom istrage u razgovoru sa svjedocima utvrđeno da je pilot imao ponudu od kolege da ga zamjeni, međutim on to nije želio. Nalazima je dalje utvrđeno da su prekršene procedure i kada je u pitanju obavezno obavještenje Direkcije za civilno vazduhoplovstvo jer ona nije obavještena o ovoj manifestaciji.

Jedan od svjedoka istražiocima je kazao da je vidio avion iznad TC Robot kod Mostara kako leti veoma nisko, nekih 8 do 10 metara iznad krova zgrade.

Begić je objasnio da je svjedok upućen u vazduhoplovstvo i da je zaposlen na kontroli letenja  te da je komisija imala razloga da vjeruje da je tačno ocijenio visinu na kojoj je letio avion. U to vrijeme je u TC Bingo bilo jako puno ljudi.

Istragom je takođe utvrđeno da su kršene procedure i prilokm letenja jer avion nije letio utvrđenom maršutom, vlo često je mjenjao smjer, a takođe između letova nije gasio motor, međutim istraga potvrđuje da je avion bio u dorom stanju, održvan po pravilu jer je i sam Karačić bio avio inžinjer.

Ovaj izvještaj predat je Tužilaštvu BiH koje će na osnovu njega pokušati utvrditi postoji li krivična odgovornost ili osobe koje će eventualno odgovarati.

Na mjestu nesreće konstatovano je da ja avion pao lijevim krilom, da je u tom mometu imao oko 80 litara benzina.

Pošto se spremnici za gorivo nalaze u krilima aviona, prilkom udara došlo je do izlijevanja benzina i iskra je izazvala eksploziju .

Žrtve su nađene pored oplupine, troje maloljetne djece je pronađeno u žbunju 15 metara od olupine.

Istragom je utvrđeno da je načinjena profesionala greška jer je avion bio registrovan za četiri osobe, a u njemu se u trenutku nesreće nalazilo pet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije